Какво представляват болките в кръста?

Болките в кръста, които се локализират по гърба в областта под ребрата и над бедрата, са често срещано явление.

Тази част на гръбнака играе критична роля в нашата ежедневна функционалност, тъй като осъществява връзката между горната и долната част на тялото.

Това е мястото, където се съсредоточава по-голямата част от тежестта на тялото, което я прави особено уязвима за напрежение и болка.

В действителност, всеки един от нас е усещал болки в кръста в определени моменти от живота си или за по-дълъг период от време.

Това може да бъде причинено от множество фактори, включително, но не само, неправилна постура, дълги периоди на седене, недостатъчно движение или физическо натоварване, както и различни здравословни състояния.

Гръбнакът е сложна структура, състояща се от кости, дискове, мускули, тендони и нерви. Всеки от тези елементи може да бъде източник на болка, ако е изложен на прекомерно напрежение или травма.

Например, мускулите и тендоните могат да бъдат претоварени или разтегнати, дисковете могат да се износят или да се повредят, а нервите могат да бъдат стиснати или раздразнени.

Болката в кръста може да бъде и резултат от хронични здравословни състояния като артрит, остеопороза или дископатия.

В някои случаи, тя може да бъде и симптом на по-сериозни заболявания като рак на гръбнака или инфекции.

От какво се причиняват?

  • Постоянно вдигане на тежки предмети или от нараняване;
  • Напредване на възрастта;
  • Дискова херния;
  • Артрит;
  • Друго заболяване;
  • Гръбначно изкривяване при раждане.

Често лекарите не знаят от какво се причиняват болките в кръста. Но е по-вероятно те да се превърнат в хронични, ако сте подложени на постоянен стрес или депресия.

Какви са симптомите на болки в кръста?

В зависимост от причината болките в кръста могат да имат най-различни симптоми. Болката може да бъде тъпа или остра.

Може да бъде локализирана върху малка или по-голяма площ. Възможно е да се съпровожда и от мускулни спазми.

Симптомите могат да се разпрострат и върху краката и да предизвикат болки в краката, скованост, изтръпване, често спускащо се и под коляното.

А рядък, но много сериозен проблем, наречен Синдром на Конската опашка може да възникне, ако нервите в края на гръбначния стълб са притиснати.

Потърсете спешна медицинска помощ, ако почувствате слабост или изтръпване на двата крака или не можете да контролирате уринирането си и изпразването на червата.

При мнозинството от хората болките в кръста са остри и краткосрочни – отшумяват за няколко седмици, но вероятността е те да станат хронични нараства, ако постоянно ви съпътстват стресът и депресията.

Как се лекуват болки в кръста?

Болките в кръста отшумяват при извършване на лека физическа активност като например обикновено ходене и ако сметнете за необходимо можете да приемате за кратко обезболяващи.

Ходенето е може би най-простото и най-доброто упражнение за кръста. То стимулира кръвообращението в тази област и укрепва седалищните ви мускули.

Лекуващият ви лекар или физиотерапевтът ви може да ви препоръча по-специфични упражнения за укрепването на всички гръбначни мускули.

Това може включва изпълнения на серия прости упражнения, наричани стабилизиращи.

Укрепването на гръбначните и седалищните ви мускули ще подобрят стойката ви, ще помогнат за поддържане на тялото ви в кондиция и ще намалите риска от нараняване при вдигане на по-тежки предмети.

Определени начини на лечение могат да бъдат ефективни при някои хора, но при други да нямат ефект, затова може да се наложи да опитате няколко начина, за прецените кое всъщност ви върши работа като например:

  • Масаж;
  • Акупунктура.

Ако симптомите при вас са по-силно изявени и след 2 седмици на самостоятелно лечение продължават е най-добре да се консултирате с личния ви лекар.

Може да се наложи да ви предпише по-силни обезболяващи или да ви изпрати на физиотерапия.

Продължаващите (хронични ) болки в кръста е възможно да ви депресират. От своя страна депресията увеличава усещането за болка и така се ограничават възможностите за подобряване на състоянието ви.

Хората с депресия често се възползват и от възможността да се консултират и с психолог, който да ви окаже съдействие и да ви помогне да се научите как да управлявате стреса и да овладявате болката.

Антидепресантите също спомагат за подобряване на общото състояние при хронични болки в кръста съчетани с депресия.

В заключение, болките в кръста могат да бъдат изключително обезпокояващи и да влияят негативно върху качеството на живот. Въпреки това, има много начини, по които можем да управляваме и облекчаваме тези болки.

Важно да се поддържа активен начин на живот. Редовните упражнения, особено тези, които укрепват коремните и гръбначните мускули, могат да помогнат за поддържане на здрав гръбнак и намаляване на болките в кръста.

Физиотерапията, масажите и други видове терапии могат да бъдат много ефективни. Накрая, не забравяйте, че е важно да слушате тялото си.

Ако болката в кръста е силна или продължава за дълъг период от време, е важно да се консултирате с лекар. Болките в кръста могат да бъдат симптом на по-сериозно заболяване, което изисква медицинско внимание.