Ставите са част от опорно-двигателния апарат на нашия организъм. Те са необходими за всяко движение на тялото, за пълзене, седене, ходене, скачане, изкачване на върхове.

Възникването на болки в ставите може да бъде вследствие на травма, повишено натоварване, а може и да се сигнализира за неприятни заболявания, например, за артрит, артроза или подагра.

Симптомите на заболяванията, които засягат ставите и техните особености трябва да се познават, за да се започне своевременно лечение, ако има необходимост от такова. 

Болки в ставите - кога са признак на опасност 

За какво сигнализират болките в ставите

Всяка болка в ставите, която възниква без видими причини и не отшумява няколко дни, трябва да е повод за консултация с личния лекар, като не се усилва натоварването на болното място. Защо това е важно?

Ставата обезпечава надеждно съединение за различни кости на тялото.

Всички кости, с изключение на подезичната, разположена в областта на шията, са скрепени и защитени с тъкани.

В зависимост от това каква функция трябва да изпълняват ставите, се подразделят на 3 категории:

  • Неподвижни стави – предназначението им е да съединяват скелетните кости и да предпазват вътрешните тъкани. Например, в тази група влизат ставните тъкани на черепната кутия и ставите, които задържат зъбите към надкостницата. Макар и тези стави да не се движат при норма, зъб може да бъде избит при травма.
  • Полуподвижната става е подобна на неподвижната, но нейните функции предполагат възможност за изменение на положението на костта.
  • Свободно движеща се става – именно тази група предполагаме, когато говорим за ставите като цяло, обсъждаме натоварване, подвижност на тялото или болка. Те ни осигуряват свобода на движение.

Разпространено е мнението за високата подвижност на ставата като полезно и необходимо качество.

Възрастните се удивяват на пластичността на ставните тъкани при децата, възхищават се на уменията на гимнастиците или на хората с повишена подвижност на ставите.

Малко хора обаче знаят, че цената на подобна подвижност обикновено са чести разтежения, изкълчвания и болки в ставите, а самата хиперпластичност най-често е признак на заболяване.

В повечето случаи прекомерната ставна подвижност е следствие на продукция в организма на специфична разновидност на колагена. Ако успеем да направим шпагат без всякакви тренировки, може би това е признак за някакъв проблем.

Как да отличим артроза от артрит

Болките в ставите могат да бъдат признак на травма, претоварване, прищипване или възпалителен процес в тъканите, а също и артрозни изменения.

Артрозата се отнася към най-разпространените патологии, предизвикващи болезнени усещания в ставите.

Най-често се засягат хора на възраст над 40 години, но вече не са редки случаите на възникване на болестта и сред младежи.

Разпространението на артроза е изключително висока – всеки 10-ти жител на Земята е запознат с това заболяване.

Към 50 години тази болест се открива при всеки 3-ти, а към 70 години при половината от хората.

Артрозата, макар и разпространена болест, често се бърка с артрит, разликата е съществена. Разликата е съществена, артритът е системна болест, разпространяваща се из целия организъм и проявяваща се не само в ставните тъкани.

Възпалението на ставите е доста разпространено, всеки 50-ти има в анамнезата пристъпи на артрит или страда от хроничната форма на болестта. Проявява се в младостта често.

Чести причини за болестта са генерализирани инфекции, сред които е и настинката.

Най-разпространените видове артроза са свързани със засягане на коленните, тазобедрените стави, големите пръсти на краката. Не толкова често се развива артроза на глезенната става.

Подагра – болка като симптом на системно заболяване

Подагра е специфична форма на артрит – системна болест, която се проявява с болка в областта на ставите. Подагра не е толкова често срещано заболяване, колкото се смята. Възниква и объркване и като подагра се определят артрозните изменения в ставите на големите пръсти на краката.

Но същинската подагра е вследствие на неправилна обмяна на веществата, като често за това има вина храненето.

Повишените нива на пикочна киселина, вследствие на местни продукти, колбаси, варени и солени, шоколад, бобови, се отлагат в ставните тъкани, под формата на кристали. 

Провокатори на подагра могат да бъдат препарати против високо кръвно, ако се приемат без контрол от специалист.