Внимателно се отнасяйте към световъртежите и синините по стъпалата. COVID-19 най-често се проявява с висока температура, кашлица, задъхване и други симптоми на остра вирусна инфекция. Не е така винаги обаче.

През април китайски лекари съобщиха, че при до 80% от заразените със SARS-CoV-2 не е имало симптоми. Те са били или толкова леки и неочаквани, че са позволявали да се заподозре най-известната инфекция на 21-ви век.

Това не означава, че заразените не разпространяват вируса и че при самите тях не може да се развие пневмония. Затова е толкова важно да се следват препоръките на СЗО и да се самоизолираме, особено ако чувстваме неразположение.

И помнете, че повечето от симптомите могат да са признак не само на коронавирус. Затова задължително следва да се потърси лекарска помощ. Диагнозата COVID-19 може да се постави само след PCR тест.

Най-необичайните симптоми на COVID-19

1.Болки в тестисите

Това е един от най-необичайните симптоми, които установяват изследователите от Медицинското училище в Харвард.

Те описват случай с 42-годишен мъж. Обръща се към лекар с единствено оплакване – странни бодежи в тестисите, които се разпространяват към корема, гърба и гърдите. Когато лекарите не успяват да открият причината за дискомфорт и изпращат мъжа на комплексно изследване, при което се установява белодробно увреждане.

Тестът за коронавирусна инфекция дава положителен резултат. Мъжът няма нито температура, нито кашлица, нито други класически признаци на COVID-19. Разбира се, това е единичен случай.

2.Синини по краката

Необичайните петна по кожата на стъпалата някои изследователи някои изследователи наричат нова аносмия.

За този любопитен признак съобщават испански ортопеди. В изявлението на Асоциацията на специалистите по ортопедия в Испания се съобщава, че това са петна с пурпурен цвят, много сходни на тези, които се появяват при варицела или морбили.

Обикновено те възникват в областта на пръстите на краката и с течение на времето заздравяват, без да оставят следи по кожата.

Такива петна най-често се появяват при децата и тийнейджърите, но понякога и при възрастни.

Лекарите все повече стигат до заключението, че SARS-CoV-2 е многопрофилен вирус, който може да се прояви чрез нарушение на функционирането на различни органи.

Всички неразположения в разгара на пандемията следва да се разглеждат като възможен признак на заразяване.

Затова си останете у дома и се постарайте да сведете до минимум контактите с други хора. Това ще продължи поне докато не се разработи начин за ефективно противопоставяне на коронавирусната инфекция.

3.Зачервяване на очите, конюнктивит

Експерти от Американската академия по офталмология съобщават, че в някои случаи коронавирусът може да предизвика зачервяване и възпаление на лигавицата на очите – конюнктивит.

Предполага се, че този симптом възниква, ако SARS-COV-2 прониква чрез лигавиците на зрителните органи.

4.Болки в мускулите, осезаема слабост

От силни болки в мускулите и ставите се оплакват до 15% от заразените. Мускулната слабост е още по-разпространена – един от основните нейни симптоми са 38% от хората с положителен тест за COVID-19.

Болките в мускулите и слабостта могат да се допълват с други признаци на коронавирусна инфекция. Понякога при леко протичане на заболяването, те остават единствени симптоми.

5.Леки гърчове

Главоболието може да е признак на атака на нервната система от коронавируса.

Изследователи от Университета на науката и техниката в Ухан установяват, че приблизително всеки трети заразен има и други неврологични проявления.

И по точно световъртеж, прималяване, необичайна сънливост и проблеми с паметта.

6.Главоболие

Този симптом на COVID-19 е един от първите при приблизително 8% от заразените. В доклада на СЗО, където са анализирани данните на 55 000 заразени от Китай, за главоболие се споменава в 13% от случаите.

Предполага се, че има връзка между намаляването на нивата на кислород в кръвта, поради което вирусът частично засяга белите дробове. Но това е само хипотеза.

7.Загуба на вкус и обоняние

Приблизително при 30% от заразените основно проявление заболяването – това е пълна или частична загуба на обоняние – аносмия.

Всеки, който получи частична загуба на обоняния, трябва да се самоизолира. Това може да спаси нечий живот.