Бъдете внимателни, тъй като болките в яйчниците могат да доведат до сериозни усложнения, каквото е перитонит.

Кога болките в яйчниците са повод за притеснение

Какво представляват яйчниците и защо са нужни

Яйчниците са жлези, разположени от двете страни на матката. Образуват женски полови хормони, от които зависи месечния цикъл и развитието на вторични полови белези.

Яйцеклетките, които отделят яйчниците, са зачатък на бъдещо бебе, разбира се, ако бъдат оплодени.

При отчитане на доста сериозното натоварване понякога яйчниците могат да напомнят за себе си и това е напълно естествено. Но в някои случаи дърпащата болка в дясната или лява долна част на корема е симптом на сериозни заболявания. И е важно да не се изпуска тази разлика.

Защо яйчниците понякога „се обаждат”

Овулация

Някои жени изпитват болка в яйчниците, когато са в овулация, тогава зряла яйцеклетка от яйчника навлиза във фалопиевата тръба. Обикновено това се случва в средата на менструалния цикъл.

Болката може да е различна по характер. При някои е с продължителност няколко минути, при други продължава часове.

Все още не е ясно какви са причините за болезнена овулация. Предполага се, че неприятните усещания възникват, заради чувствителност към разкъсването на фоликула.

Другото предположение за болката в яйчниците при овулация е рязкото нарастване на размерите на яйцеклетката в яйчника непосредствено преди овулация.

Болките в яйчниците, когато са вследствие на овулация, отшумяват от само себе си и рядко са с продължителност повече от денонощие.

Усещанията най-често са търпими, а за облекчаването на дискомфорта, е достатъчно да се приеме обезболяващо, което се отпуска без рецепта, например, ибупрофен.

За справянето с болката по време на овулация, могат да помогнат и противозачатъчни, които се изписват след консултация с гинеколог, на който трябва да се обясни за неприятните усещания, които съпътстват отделянето на яйцеклетка.

Киста на яйчника

Понякога се случва яйцеклетка да не се освобождава от яйчниците по време на овулация, а да остане вътре в собствената си обвивка – във фоликула.

Този „неспукал се” фоликул се нарича киста. Обикновено кистите не сигнализират за себе си и с времето се абсорбират от тялото.

Ако кистата е голяма, това може да предизвика тъпа болка в областта на яйчника, или още по-лошо в определен момент да се спука.

Разкъсването се съпровожда с внезапна остра болка и кръвотечение в коремната кухина, което може да доведе до изключително неблагоприятни последствия – до перитонит или летален изход.

Какво е решението

Трябва да се установи каква е точно причината за болка в яйчниците. Вероятно става въпрос за киста, ако освен дискомфорт в лявата и дясна половина на корема се оплаквате от:

  • Нередовен месечен цикъл;
  • Болезнени усещания при полов акт или изхождане;
  • Гадене и повръщане;
  • Бързо засищане – буквално след няколко хапки и коремът, сякаш ще се пръсне.

Подобни симптоми са показание да се посети гинеколог. Лекарят ще ви направи стандартен гинекологичен преглед. Кистата обикновено се открива още на този етап. В някои случаи за потвърждаване на диагнозата може да е необходим ултразвук.

В зависимост от резултатите от прегледа и изследването, както и от размерите на откритата киста, се разработва план за лечение.

Ако кистата е малка, то в повечето случаи се предлага да се изчака, докато се абсорбира от само себе си. За да се наблюдава този процес, са необходими периодични прегледи в указания от гинеколога интервал.

Големите кисти с висок риск от разкъсване се отстраняват по хирургичен път.

Новообразувания в яйчниците

До болезнени усещания могат да доведат не само големите кисти, но и туморите. Не става въпрос задължително за рак – новообразуванията в яйчниците са и доброкачествени.

При поява на такова образувание обикновено симптомите са следните:

  • В долната част на корема често се появява усещане за подуване;
  • По-чести позиви за уриниране;
  • Редовно и без причина възникват диария и запек;
  • Загуба на апетит или усещане за засищане след няколко хапки;
  • Безпричинно отслабване, без промяна на физическата активност и на хранителния режим.

Какво да направим

Записване на час за гинеколог, който анализира симптомите, назначава допълнителни изследвания, сред които ЯМР и компютърна томография.

Също може да са необходими специфични изследвания на кръвта, които показват възможни онкологични заболявания. В зависимост от резултатите от изследването може да се назначи по-ефективно лечение.