Болките с различна локализация са доста често явление, те са основният повод, поради който се обръщаме към личния лекар.

Болката е жизнено необходима, това е своеобразен биологичен механизъм за защита.

Сигнализира за възможно нарушение на организма. Множество заболявания се проявяват с болезнени усещания. Болките ни помагат да избягваме опасности. 

Например, да отдръпнем ръката от горещ предмет, за да се предпазим от изгаряне.

На хората с аналгезия, тоест без чувствителност към болка, не им лесно. Това състояние може да бъде предизвикано от най-различни причини. Една от тях е генетично заболяване.

Лечението на болкови синдроми с най-различен произход се съпътства с много трудности. Първата, трудност е многообразието от причиняващи болки фактори. 

Второ, съществуват множество субективни нюанси на болката, тоест всеки по-своему описва изпитваното неприятно чувство, праговете на болка са различни при всеки човек.

И трето, до сега не е ясно как се формира болката, тъй като участват и биологични и химически компоненти.

Болката като повод за посещение на невролог

Доста често оплакване не само в кабинета на невролога, но и при личния лекар – това е главоболието.

Възможно е да е сигнал за сериозно заболяване или признак на преумора. Главоболието, освен медицинска страна, има още и икономическа, тъй като много хора си взимат болничен, заради силно главоболие.

Веществото в мозъка няма болкови рецептори, а това означава, че увреждането му не води до болезнени усещания.

Главоболието най-вероятно се дължи на възпаление, раздразнение на обвивките на мозъка, притискане или разширяване на кръвоносните съдове, психологически фактори.

Болка в гърба едно от най-разпространените оплаквания. С този проблем се занимават лекари от няколко специалности.

У нас традиционно невролозите лекуват болки, свързани с увреждане на гръбначния стълб, както и миофасциални. 

Сред патологиите на гръбнака най-често срещани са остеохондроза и спондилоартроза – артроза на междупрешленните стави.

Някои видове главоболие и болки в гърба

Главоболие

Мигрена – това е разновидност на главоболие, която се проявява с пристъпи с едностранен характер, най-често пулсиращи.

Причините за възникване на мигрена и към момента не са напълно изяснени. Повечето учени се съгласни с генетичната теория, според която болестта се предава по наследство.

За мигрена са характерни следните признаци:

  1. Пристъпообразно главоболие, продължителността на което е от минута до 72 часа;
  2. Умерена или висока интензивност на главоболието;
  3. Наличие на сходни пристъпи сред роднини и близки;
  4. Всеки следващ пристъп протича като предходния;
  5. Мигренозният пристъп често се съпровожда с гадене, внезапно развила се фобия от звук и светлина.

Факторите, които могат да предизвикат мигрена са стрес, менструация, някои храни и напитки – сирене с плесен, шоколад, колбаси, домати, ядки, кафе, алкохол.

Лечение на пристъп на мигрена – в рамките на час от началото на силното главоболие са ефективни препарати от групата на противовъзпалителните.

Ако главоболието продължи, са необходими триптани.

Болки в гърба

Болки в кръста - разновидност на болков синдром на гърба 

Съществуват компресионни и рефлекторни синдроми. Компресионни /означава от притискане/ възникват при притискане на нервното коренче на херниален диск.

За компресионните болки са характерни следните проявления – интензивен характер, разпространение към краката, намаляване на чувствителността към определена област.

Възможно е развитие на периферна пареза, тоест слабост на мускулите, отслабване или пълна загуба на рефлексите. Болката в гърба възниква или се усилва при движения, ходене, навеждане.

Шийни синдроми

Както на кръста, така и на шията също се развиват компресионни и рефлекторни синдроми. На шията освен нервни коренчета, е възможно притискане и на гръбначния мозък и артериите, които осигуряват хранителни вещества и кислород на мозъчните тъкани.

Сред компресионните синдроми са цервикалгия и цервикобрахиалгия. В първия случай болката се локализира само в шията, във втория от шията се разпространява към ръцете.

Лечението на неусложнено лумбаго и цервикалгия започва с предписания за спане на твърда повърхност, ограничаване вдигането на тежко.

Лекарствената терапия се състои от нестероидни противовъзпалителни средства, които се комбинират с препарати, предпазващи стомаха. Омепразол. показва най-висока ефективност като лекарство за защита на стомаха. 

Профилактика на неврологични болки

За профилактика на възникване на неврологични болки е необходимо да се спазва дневно разписание. Препоръчително е да се спи на подходяща възглавница, правилно и разнообразно хранене, както и да не се вдига тежко.