Ако ахилесовите сухожилия изглежда по-дебело, отколкото по-рано и по-твърдо, и по-твърдо, това може да стане причина за безпокойство.

Ако при напипване се усещат бучки и неравности, трябва да се потърси лекарска помощ за проверка на нивата на холестерол.

Удебелените и деформирани ахилесови сухожилия, увреждания на връзки и стави могат да бъдат признак на високи нива на холестерол, от който се увеличава риска от сериозни заболявания на сърцето и на кръвоносните съдове.

Оценка на състоянието на сухожилията и на ставите

Важно е да се регулира и следи състоянието на ставите и на връзките, сухожилията. Измененията на техния външен вид и на функционалността може да сигнализира за различни болести.

Желателно е визуално да се оцени и напипа задната част на сухожилието, където вертикално нагоре към петната кост върви ахилесовото сухожилие.

Когато човек движи стъпалото нагоре и надолу, ахилесовото сухожилие следва да се усеща като тънко и гъвкаво, а не като масивно или много твърдо.

Човек сам може да не забележи постепенното изменение на размера на собствените ахилесови сухожилия. Но някой, който стои зад пациента и внимателно огледа глезените и стъпалата, може да обърне внимание на промяната на техния външен вид.

Измененията или удебеляването на ахилесовото сухожилие е възможно да привлекат вниманието случайно при разтягане на сухожилие или увреждане на коленната става.

Ако ортопедът препоръча консултация с кардиолог, е възможно да има подозрения за заболявания, свързани с повишените нива на холестерол и с вероятно увреждане на сърцето.

Отлагане на холестерол – ксантоми

Ксантомите са отлагания на холестерол под повърхността на кожата. Ксантомите е възможно да са малки и едва забележими или да са с размери 4-5 см в диаметър. Те все по-често се появяват на повърхността на сухожилията, ставите, на лактите, на коленете, на седалищните части, на ръцете или на краката.

Ксантоми е възможно да възникнат при различни заболявания, сред които наследствени нарушения, свързани с опасно високи нива на холестерол.

При многогодишни наблюдения е установено, че при генетично заболяване – семейна хиперхолистеринемия, има удебеляване на ахилесовите сухожилия. Освен това често и ставите се деформират и страдат връзките.

При тази болест нивата на холестерол са изключително високи, а ксантоми е възможно да се появят в ранно детство.

Тази патология води до развитие на сериозни заболявания на кръвоносните съдове и сърцето. С аномално високо ниво на холестерол с наследствена генеза инфаркти и сърдечна недостатъчност са възможни още на 30-40-годишна възраст.

Диагностика на заболявания

Висок холестерол може да се установи още преди вземането на кръв за изследване. При диагностика на всяка болест е необходим преглед, който определя признаците на хиперхолестеринемия.

При подозрение за сериозни метаболитни нарушения лекарят винаги търси ксантоми, и едно от най-разпространените места, където се установяват – това е ахилесовото сухожилие.

Дебелина на ахилесово сухожилие и увреждане на сърцето

При исхемична болест на сърцето ахилесовото сухожилие може да бъде показател за тежестта на заболяването и вероятност от сърдечен пристъп. Подобно заключение бе публикувано през ноември 2018 г. след провеждане на изследване.

В него били включени около 240 души с поставен стент – тънка мрежеста тръба, която се използва, за да са отворени коронарните артерии и сърцето да получава достатъчно кръв и кислород.

При изследванията учените сравнявали с дебели ахилесови сухожилия, с ширина не по-малка от 8 мм, и участници с по-тънки ахилесови сухожилия.

При по-удебелени ахилесови сухожилия приблизително в 80% от случаите има блокирана повече от 1 коронарна артерия в сравнение с 58% от участниците с по-тънки сухожилия.

При участниците с по-дебели ахилесови сухожилия по-често се среща заболяване на главната коронарна артерия, която се смята за по-сериозен вариант за здравето на сърцето.

Лекарска тактика при висок холестерол

След 30-35-годишна възраст е необходимо редовно да се посещава лекар, особено ако роднините са имали проблеми със сърцето или сериозни заболявания на съдовете.

В допълнение към изследване на кръвта за холестерол и възможни маркери за сърдечни заболявания, може да се назначи и по-задълбочено изследване.