Календарите отброяват година след година, а иновационните изследвания продължават да трансформират бъдещето.

Нови открития и технологии помагат за диагностика на заболявания, за изцеляване и укрепване на здравето на хората.

Правейки равносметка на отминаващата вече 2018 г., представяме най-ярките достижения в областта на медицината, които вече промениха перспективата за обективното състояние и качеството на живота на много пациенти.

Биочипове за диагностика на онкологични заболявания

Руски учени създадоха уникална технология, позволяваща откриване на различни онкологични заболявания в ранен стадий в рекордно кратки срокове.

За да се направи анализ, който в миналото е отнемал няколко дни, а понякога и седмици, са необходими само няколко часа. А това е много важно, като се отчита високата скорост на деление на ракови клетки и метастази.

Безпилотни апарати в служба на здравето

Невероятно, но в близко бъдеще безпилотните летателни апарати ще доставят лекарства, запаси от донорска кръв в болниците, проби от биопсия в лаборатории и т.н.

Така например, през 2018 г. през май в САЩ Федералната авиационна агенция одобри няколко нови проекта за безпилотни летателни апарати, които в бъдеще ще се използват за нуждите на здравеопазването.

Синтетични бактерии

Медицината обогати лексикона на обикновените хора с нова модерна дума „микробиом”. В ежедневието този термин навлезе стабилно, за което има и сериозна причина.

През последните няколко години учените постигнаха големи успехи в изучаването на важна роля, която играят чревните бактерии в предотвратяването на някои заболявания.

През изминалата година науката за здравето направи още една крачка напред: биолозите разработиха синтетични бактерии. Взеха клетка от обикновена бактерия и поставиха там необходимата ДНК.

Поглъщат се и се заселват в червата на човека, участват в процеса на разграждане на аминокиселините в организма.

Повечето хора имат собствени чревни бактерии, които могат да направят това самостоятелно.

Но съществува и категория пациенти със специфична патология, фенилкетонурия, отнасяща се към групата на наследствените заболявания, при които е нарушен метаболизмът на аминокиселини.

Натрупването на токсични вещества в кръвта може с времето да увреди невроните на болните с това заболяване, да доведе до задържане в развитието, умствени и психически разстройства.

През изминалата година бяха проведени успешни клинични изпитвания на синтетични бактерии, което дава надежда на много хора с тази патология.

Контактни лещи – лекарство срещу глаукома и не само

Изследователи от Харвардско медицинско училище разработват контактни лещи, които са предназначени не само за бавно освобождаване на лекарства в тъканите на окото.

Те могат да бъдат използвани при лечение на глаукома, диабетна ретинопатия, възпалителни патологии на очите и редица други заболявания на очите, които изискват интензивно и продължително приложение на очните капки или специални инжекции.

Контактните лещи, не влияейки на показателите на зрението, могат да освобождават различни лекарства в продължение на няколко дни или седмици.

Днес те преминават през внимателно тестване, а в близко бъдеще започват клинични изпитвания.

Инжекции без игла

Медицината преживява пореден пробив. Познатата на всички ни спринцовка рискува да се превърне в отживелица.

Вместо това, за да се направи инжекция, в близко бъдеще всеки лекар ще може да използва устройство с много малка приставка накрая, за да се въведе лекарство или ваксина под високо налягане.

През 2018 г. първите промишлени проби постъпиха в някои клиники за красота. Устройството работи със струя, тънка, колкото косъм.