Етеричното масло от бял бор е резултат от водно-парна дестилация на различни части – шишарки, иглички, на вечнозелените дървета от семейство борови, най-често от бял бор. Представлява лека, течна и летлива течност, която е безцветна или с леко жълтеникав цвят.

В нейния състав влизат такива компоненти като пинен, силвестрен, кадинен, карен, борнилацетат, терпинеол, а също и смолни киселини.

За да се получи един килограм етерично масло от бор са необходими 500 килограма свежи иглички. В зависимост от производителя 10 мл борово масло струва в порядъка на 5-6 лева.

Лечебните свойства на боровото масло за известни отдавна. Още в древността то е било използвано при кръвотечения, открити рани, изгаряния с различна степен на тежест и измръзвания. С него са лекували ревматизъм, скорбут.

Също така с негова помощ са се справяли с въшките при хората и са унищожавали бълхите при животните. Смятало се е, че етеричното масло от бор е способно да избави от песимизъм и да пребори нервното изтощение.

Според съвременните изследвания, към основните свойства на боровото масло още са били добавени качествата му на средство за понижаване на телесната температура, против настинки и на антисептик. Като спомагателно лечение то се препоръчва при:

• Астма;
• ОРВИ, ангина, ринит, синузит;
• Заболявания на горните дихателни пътища;
• Болести на пикочната система;
• Травми и екземи;

Специфичният състав на боровото етерично масло нормализира вентилацията на белите дробове, минимизира дихателната недостатъчност и е отлично средство против кашлица, в частност такава, дължаща се на продължително тютюнопушене.

То също така регулира кръвното налягане, облекчава главоболието, отстранява световъртежа и избавя от треперене. При точна дозировка маслото от бор може да се използва като диуретик и против отоци.

Установено е, че редовното използване на борово масло понижава еректилната дисфункция и повишава потенцията при мъжете.

Специалистите препоръчват употребата на борово масло по време на възстановяване след дълги заболявания и сериозни травми.

При необходимост от психоемоционална корекция, етеричното масло от бор зарежда с енергия, дава сили, подобрява концентрацията и повишават защитните сили на организма. Едновременно с това то прави човек по-малко агресивен и раздразнителен, избавя от мнителност.

Противопоказания

Не е препоръчително да се използва при хепатит, гломерулонефрит, а също и при бременност.

Борово масло – приложение

Способите за приложение на етеричното масло от бор са множество, то се употребява както вътрешно, така и външно.

При използване вътрешно се добавя в чай, или се прави напитка на основа на вода и мед – 5 капки масло и ½ чаена лъжичка мед, чаша топла преварена вода. Необходимо е да се пие с голямо количество млечнокисели продукти или с подкислена вода.

Външните способи за приложение на етеричното масло от бор са малко повече – компреси, масажи, разтривания, инхалации, вани и ароматни лампи.

За приготвяне на компрес за ставите, изгаряния и рани и различни травми се използва обикновена хартиено-картонена тъкан, която се накисва в разтвора – 100 грама вода на 5 капки масло, леко се изцежда и се прилага към болното място.

Времето на провеждане на процедурата в случай на поставяне на горещ компрес е до 2 часа, а в случай на студен – до 20 минути.

За козметични цели боровото масло се използва като обогатяващ компонент към различни средства – кремове, емулсии, тоници, маски от порядъка на 3 капки на 5 мл основа.