Сред разнообразието от диети, обещаващи осезаемо отслабване за 1, 2, максимум 4 седмици, ни се иска да се спрем на тези от тях, които не нанасят очевидна вреда на организма. Тъй като често в борбата за стройна фигура жените и младите дами забравят за здравето си.
Като резултат свалените килограми се завръщат в много кратки срокове, но с добавки, развиват се разстройства на храносмилането или заболявания на стомашно-чревния тракт.
Яйчената диета, разбира се, не е панацея, но е отличен способ за ефективно справяне с наднорменото тегло и то без да се изпитва постоянно чувство на глад. Но притежава и някои противопоказания.
При състояние, при които отслабването непременно трябва да се обсъди със специалист и да не се експериментира с диети.
Яйчена диета - кой е по-добре да не знае за нея?
Да започнем с тези хора, които не е добре да продължават четенето на тази статия. Яйчената диета, макар и твърде елементарна за изпълнение, не е ограничена по количество откъм хранителни вещества, а честата употреба на яйца не позволява да се усеща чувство за глад.
Но! За следните категории лица не се препоръчва:
• Възпалителни заболявания на стомашно-чревния тракт – гастрити, язви, колити, при такава диагноза е необходимо да се спазва специфично диетично хранене, а всяка корекция на фигурата трябва да се обсъди със специалист по гастроентерология. При яйчената диета често се използват цитруси, които е възможно да нарушат баланса на киселинността в стомаха.
• Високо ниво на холестерола в кръвта, атеросклероза и прочие заболявания на сърдечно-съдовата система, свързани с отлагането на холестерол;
• Лица, употребяващи активно алкохол – при тях е висок риска от развитие на заболявания на бъбреците и черния дроб;
• Онкологични заболявания;
• Бременни и кърмещи жени;
Защо именно яйца?
Яйчената диета не силно ограничен хранителен режим, а в него водещо място заемат яйцата.
За предпочитане са варените – твърдо, на очи или на омлет на пара. А също така са допустими и пържените яйца, но не силно запържени и с по-малко количество масло, но по-добре да се избягват такива, за предпочитане е именно традиционно вареното яйце.
Само по себе си яйцето е уникален натурален продукт, с невероятно богат състав. Разбира се, неговият компонент номер №1 е белтъкът. И в едно яйце е 14% от неговата дневна норма.
Яйченият белтък е специфичен и с това, че съдържа широк спектър от жизненоважни аминокиселини, участващи в изграждането на клетките.
Освен белтъка, присъстващ в основата на яйчената диета, яйцето снабдява организма с разнообразие от минерали:
• Фосфор;
• Манган;
• Калий;
• Желязо;
• Цинк;
Кокошето яйце, освен на тези вещества, е богато и на витамини за организма:
• Витамин А;
• Витамини от група В – холин, биотин;
• Витамин D;
• Витамин Е;
• Витамин К;
Още една ценна особеност на яйцето е в това, че способността на организма да усвоява се оценява на 97-98%, с което не могат да се похвалят голям брой хранителни продукти.
Принципи на яйчената диета
Съществуват няколко нейни вариации, всяка от които предлага използването предимно на варени, но може да се отстъпи от тези правила и да се използват полезно приготвени яйца – на пара, бъркани или на очи.
Ако вашият избор е яйчена диета за 1 седмица:
• Ще успеете да свалите 2-3 килограма;
• Хранителният режим през този период е еднакъв – 6 яйца и 6 портокала ежедневно.