Боуен терапията е форма на мануална или манипулативна терапия, разработена от австралийския терапевт Том Боуен още през 50-те години на XX век.

Тя включва използването на леки, но специфични и целенасочени движения на ръцете върху мускулите, съединителната тъкан, сухожилията и фасцията (влакнестата съединителна тъкан, намираща се непосредствено под кожата).

Целта на терапията е да стимулира собствените оздравителни механизми на тялото и да възстанови баланса и хармонията в организма. Макар че често бива сравнявана с физиотерапията, Боуен терапията е съвсем различен терапевтичен подход.

Основни характеристики на Боуен терапията

Едно от най-характерните черти на Боуен терапията е това, че терапевтът използва леки, но прецизни движения върху определени точки по тялото. Тези движения включват леко притискане и “търкаляне” на кожата и подлежащите тъкани.

След всяка серия от движения, терапевтът прави паузи от 2 до 5 минути. Това позволява на тялото да реагира и да започне процеса на самовъзстановяване.

Особеното при Боуен терапията е това, че тя разглежда тялото като единна система. Тя не се фокусира върху конкретни симптоми, а цели да възстанови цялостния баланс и хармония на организма.

Едно от нещата, които са допринесли за нейното популяризиране е това, че терапията е безболезнена и неинвазивна, което я прави подходяща за хора от всички възрасти, включително деца и възрастни хора.

Приложения на Боуен терапията

Боуен терапията може да бъде изключително полезна при широк спектър от състояния. Много хора се обръщат към нея при различни мускулно-скелетни проблеми, включително болки в гърба, врата, раменете, ставите и мускулите.

Това я прави особено търсена и популярна при травми и възпаления на меките тъкани. Освен това е много популярна като терапия и при Синдром на карпалния тунел, както и при различни невралгии и неврити.

Счита се, че дава чудесни резултати и при проблеми, свързани с нервната система. Много хора, които страдат от хронично главоболие и мигрена, се обръщат към нея за справяне с проблема, като резултатите са изключително добри. 

Боуен терапията намира много широко приложение и при различни проблеми, свързани с дихателна система.

Леките и прецизни движения върху мускулите и съединителната тъкан могат да помогнат за освобождаване на напрежението в мускулите на гръдния кош, диафрагмата и междуребрените мускули.

Това улеснява по-дълбокото и по-ефективно дишане, което може да е от голяма полза при астма и бронхит.

Храносмилателна система също може да се облагодетелства от Боуен терапията. Тя може да активира парасимпатиковата нервна система, която отговаря за възстановяването и отпочиването на тялото.

Това може да намали стреса и напрежението, които често се свързват със състояния, като синдром на раздразненото черво, хроничен запек и диария.

Как протича една Боуен терапевтична сесия

Терапевтът провежда първоначална консултация, за да разбере здравословното състояние и оплакванията на пациента. След това, пациентът заема мястото си и терапията може да започне.

Обикновено, пациентът лежи на масажна маса, но терапията може да се проведе и в седнало положение, ако се прецени, че това може да е по-подходящо.

Терапевтът изпълнява специфични движения върху различни точки по тялото на пациента, като прави кратки паузи между тях, за да даде време на тялото да реагира.

В края на сесията терапевтът обсъжда с пациента как се чувства и дали има някакви промени или реакции от негова страна, за да се прецени дали има нуждаа от повторна терапия и дали нещо по време на нея трябва да бъде променено.

Предимства на Боуен терапията

Основното предимство на Боуен терапията е, че тя е нежна и безболезнена, което я прави подходяща за хора с висока чувствителност или страх от болка.

Освен това, подходът в тази терапията е цялостен и холистичен, като се фокусира върху възстановяването на цялостния баланс на организма, а не само върху конкретна част от тялото.

И тъй като терапията не включва агресивни техники или използването на медикаменти, рискът от странични ефекти е сведен до възможния минимум.