Всички сме чували термина хемодиализа, но всъщност малцина са хората, които имат ясна представа какво представлява тази процедура и защо се прави.

 

Казано на кратко, хемодиализата е медицинска процедура, която се използва за пречистване на кръвта при хора с бъбречна недостатъчност.

 

При тази процедура, кръвта на пациента се извежда от тялото и се прекарва през диализатор (или "изкуствен бъбрек").

 

Целта е да се премахнат отпадъчните продукти, излишната вода и електролити, а след това пречистената кръв се връща обратно в тялото.

Кога се налага хемодиализа

Хемодиализата се налага при пациенти, страдащи от тежка бъбречна недостатъчност, когато бъбреците вече не са способни да изпълняват своите функции.

 

Причините за бъбречна недостатъчност могат да бъдат най-различни, като най-често това е някой от следните проблеми:

  • Хронична бъбречна болест;
  • Диабетна нефропатия;
  • Гломерулонефрит;
  • Поликистозна бъбречна болест;
  • Остра бъбречна недостатъчност (в някои случаи);
  • Някои автоимунни заболявания.

През какви интервали от време се извършва хемодиализата

Пациентите обикновено се подлагат на хемодиализа средно по три пъти в седмицата, като всяка сесия трае приблизително между 3 до 5 часа.

 

Точният график обаче зависи изцяло от индивидуалните нужди на пациента и от препоръките на лекуващия лекар.

Как протича процедурата хемодиализа

Първото и най-важното нещо за да може да се извърши хемодиализа е да се осигури достъп до потока на кръвообращението на пациента.

 

За да може процедурата да се извършва редовно и за да става това по-лесно, обикновено се поставя артериовенозна фистула.

 

Това е съответно и най-предпочитаният метод. При него хирургически се създава връзка до подходящ кръвоносен съд. Може да се направи и артериовенозен графт - изкуствен съд, който свързва артерия и вена.

 

При спешни случаи обикновено се поставя централен венозен катетър за временен достъп.

Процедура по извършване на хемодиализа

За да се извърши процедура по хемодиализа, пациентът трябва да седне или да легне в удобен стол, където иглите се поставят в предварително подготвеното място за достъп, било то фистула, графт или катетър.

 

Кръвта се извежда от тялото и преминава през диализатора, където се пречиства. Пречистената кръв се връща обратно в тялото.

 

Процедурата се наблюдава от опитен медицински персонал, за да се осигури безопасност и ефективност.

Как се чувства пациентът след хемодиализа

Начинът, по който се чувстват пациентите след процедура по хемодиализа, могат да варират доста, но в същото време, много от симптомите са обичайни и се срещат сред повечето пациенти.

 

На практика, най-честият симптом е умората. Пациентите често се чувстват уморени и изтощени след процедурата, като се счита, че това се дължи на загубата на течности и електролити в организма.

 

Освен това, споменахме, че хемодиализата има за цел да изведе и излишните течности от тялото. Това намаляване на обема на течностите може да доведе до спад в кръвното налягане, което може да причини замайване и слабост.

 

Сред по-редките симптоми са мускулните крампи по време или след процедурата, както усещане за гадене и главоболие. Те също могат да се дължат на бързото намаляване на течностите и електролитите в организма.

 

В немалка част от пациентите, обаче, бързо настъпва осезаемо усещане за подобрение и това е съвсем естествено.

 

Въпреки наличието на някои неприятно симптоми в началото, много пациенти усещат подобрение в състоянието си след хемодиализа, тъй като се премахват натрупаните отпадъчни продукти и излишната течност.

Има ли рискове за здравето от хемодиализата

Хемодиализата е жизненоважна процедура за пациенти с тежка бъбречна недостатъчност, която помага за пречистване на кръвта и поддържане на нормалните функции на организма.

 

Въпреки нейната животоспасяваща функция, трябва да се отбележи и това, че процентът на хора, които са заразени с хепатит В и хепатит С сред хората, които посещават хемодиализа и сред медицинския персонал, е по-висок в сравнение с много други групи в обществото.

 

Проблемът идва от там, че хемодиализата включва многократни инвазивни процедури, при които кръвта на пациента влиза в контакт с оборудване и медицински персонал. Ако не се спазват адекватни предпазни мерки, съществува риск от предаване на вируси.

 

Въпреки това, ако се спазват всички правила за безопасност и стерилизация, рисковете могат да бъдат сведени до минимум, а процедурата по хемодиализа би могла да спаси човешки живот.