Бръчките могат да бъдат индикатор на повишен риск от смърт от сърдечно-съдови заболявания, установиха френски учени.

Тяхната поява очевидно е свързана с атеросклероза и може да служи за признак, който ще позволи на лекарите своевременно да забележат болестта и да назначат изследвания.

Не може да се види или почувства рисков фактор като високо ниво на холестерол, хипертония

Но учените обръщат внимание на бръчките като рисков фактор, защото е просто и прегледно. Само поглеждайки лицето на даден човек можем да му дадем съвети по намаляване на риска от развитие на заболяване.

Тези мерки могат да включват прости изменения в начина на живот, увеличаване на физическите натоварвания, по-здравословна храна.

Разбира се, ако подозираме у човек повишен риск от сърдечно-съдови заболявания, трябва да проверим всички рискови фактори – високо кръвно, ниво на липиди и глюкоза, но трябва да дадем и определени препоръки.

Рискът от развитие на сърдечно-съдови заболявания нараства с напредването на възрастта

Но промяната на начина на живот и своевременната медицинска помощ могат да намалят опасността. Задачата на лекарите е да открият възможните проблеми възможно най-рано.

Според авторите на изследването, в предходните трудове са анализирани различни признаци на стареене и тяхната връзка със състоянието на организма.

Така например, гъшите лапки по ъгълчетата на очите се оказва не са свързани с риска от възникване на заболявания на сърдечно-съдовата система.

Но тези бръчки не само вследствие на стареене, но и активна мимика. Била е установена връзка между оплешивяването при мъжете, ксантелазми – образуване на плоски жълти петна от нарушаване на липидния обмен, но няма данни за повишаване на риска от смърт.

Изследователите се съсредоточават върху хоризонталните бръчки на челото. Участниците в изследването били 3200 души, възрастта на които в момента на началото била 32, 42, 52 и 62 години. Изследователите оценили бръчките на челото от нула до 3 в зависимост от тяхното проявление.

Учените наблюдавали доброволците в продължение на 20 години. През това време 233 от тях починали. Колкото по-дълбоки били бръчките, толкова по-вероятна била смъртта от сърдечно-съдови заболявания.

У при тези, на които бръчките били оценени на 2-3 точки, рискът от смърт от сърдечно-съдови заболявания бил 10 пъти по-висок, отколкото при тези, които получили 0 точки.

Резултатите се запазили дори след корекция на възраст, пол, кръвно налягане, вредни навици и други фактори.

Колкото повече са бръчките на челото, толкова по-висок е рискът от настъпване на смърт

Разбира се, бръчките далеч не са най-добрият начин за оценка на проблеми със здравето, но могат да привлекат вниманието на лекарите и да обосноват по-пълноценни изследвания.

Защо бръчките свидетелства за проблеми със сърцето, изследователите засега не са наясно. Свързват се с атеросклероза. Именно това е основната причина за сърдечни пристъпи и много други проблеми със сърдечно-съдовата система.

Вероятно окислителният стрес – увреждане на клетките в резултат на окисление, и изменения на колагена, свързани с атеросклероза, имат и отношение към формиране на бръчки предполагат изследователи.

Кръвоносните съдове на челото са толкова малки, че е възможно да са чувствителни към появата на бръчки. Това означава, че бръчките по наго могат да са ранен признак на стареене на кръвоносните съдове.

Това е първият път, когато е установена връзка между сърдечно-съдовите заболявания и бръчките по челото.