Какво представлява ухапването от отровна змия?

Змиите са месоядни животни и само 400 вида от общо 3000, които се срещат по света са отровни. Много  от тях убиват плячката си като я задушават.

Освен това змиите са студенокръвни животни и не могат да повишат телесната си температура, когато температурата на околната среда е ниска. Затова те са най-активни, когато температурата на въздуха е между 25 и 32 градуса.

Отровните змии отделят отрова, като използват изменените си слюнчени жлези. При ухапване отровата преминава от жлезата през каналчета в зъбите на змията и накрая в тялото на жертвата на змията.

При не всички ухапвания змиите отделят отрова. Змиите могат да контролират дали да отделят и какво количество отрова да освободят при ухапване.

Сухи ухапвания – при които не се освобождава отрова, се случват в между 25-50 % от случаите на ухапвания от змии. Като при усойницата, която се среща в България, процентът на сухи ухапвания е около 25.

В България видовете змии, които са отровни са 6 на брой, сред които пепелянка, усойница, котешка змия, каменарка, остромуцунеста усойница и вдлъбнаточелният смок.

Змийската отрова се състои от вещества, които могат да разделени на четири групи:

  • Цититоксини – увреждат тъканта в зоната на ухапването.
  • Хемотоксини – причиняват съсирване на кръвта, което може да стане причина за незабавна смърт.
  • Невротоксини – причиняват увреждания на нервната система.
  • Кардиотоксини – въздействат директно на сърдечната дейност.

Какви са симптомите при ухапване от змия?

Ухапванията от отровни змии могат да предизвикват появата на редица симптоми.

Като е възможно това да са обикновени прободни рани от въздействието на зъбите на змията до живозастрашаващи състояния и дори смърт. Първоначалното състояние след ухапването може да е подвеждащо.

Жертвата може да има съвсем леки симптоми и да не им обърне внимание, но внезапно да започне да усеща, че не може да си поеме въздух и бързо да изпадне в шок.

Симптомите на ухапванията от змии обикновено се разделят на няколко категории:

  • Локални симптоми в областта на ухапването – при ухапване от пепелянка зоната на ухапването може силно да се подуе и да започне да кърви. Обикновено мястото е болезнено и раздразнено.
  • Промяна в състоянието на кръвта – в отровата на пепелянката се съдържат хемотоксини, които предизвикват бързо съсирване на кръвта.
  • Симптоми, предизвикани от въздействието на отровата върху нервната система – възможно е жертвите на ухапване от усойница да имат проблеми със зрението, говоренето и да дишат трудно. Възможно е да изтръпнат някои части на тялото в близост до ухапването или на някой от крайниците.

Кога да потърсим медицинска помощ?

При всяко змийско ухапване трябва незабавно да потърсите медицинска помощ. Ако сте познали змията, която ви е ухапала и съответно не е била отровна, това не трябва да бъде мотив да не потърсите незабавно лекарска помощ.

Ако сте установили видът змия, която ви е ухапала, това ще помогне на лекарите при лечението ви и съответно да преценят дали е необходимо да ви бъде инжектирана противоотрова.

Ухапванията от отровни змии изискват лекарска грижа за кожата на мястото на ухапването, а също е необходимо и поставянето на ваксина против тетанус, ако не сте си поставяли такава през последните 5 години.

  • За да предотвратите повторно ухапване, не се опитвайте да хващате змията, защото тя може да ви ухапе отново и отново, докато не изчерпи напълно отровата си.
  • Огледайте змията и се опитайте да я идентифицирайте, като не се опитвате да я докосвате.
  • Ако има някой с вас, го помолете незабавно да ви отведе в най-близкия център за спешна медицинска помощ.

Какво да правим ако видим отровна змия?

Срещата с отровна змия може да предизвика тревога и страх у дори най-смелите. Въпреки това, важно е да запазим спокойствие и да предприемем подходящи стъпки, за да се избегне опасността.

Първото и най-важно правило е да не се опитваме да я докосваме или да я дразним по някакъв начин.

Змията може да се почувства заплашена и е много вероятно да ви нападне за да се защити.

Следващата стъпка е да се отдалечим бавно и предпазливо от змията, без да вдигаме ръцете си бързо или рязко.

Змията реагира на движенията и може да се почувства провокирана, ако се появи внезапно движение. Задължително е да запазим дистанцията си и да избягваме да я задържаме в зоната, където сме я забелязали.

При среща с отровна змия, е важно да отидем назад и да избягваме всякакви видове опити за обичайване или ловуване на змията.

Змии като кобри, гаргули и други са известни със своите ярки и предупредителни цветове, които често служат за предупреждение, че са отровни, както и начин за змията да ни каже да се отдръпнем.

Внимание към цветовете и външния вид може да бъде полезно в разпознаването на отровни змии.

Срещата с отровна змия изисква студено съобразяване и правилни действия. Спокойствието, дистанцията и незабавната медицинска помощ са ключът към безопасното управление на подобни ситуации.

Все пак, най-добрата стратегия е да избягваме контакт с дивите животни и да ги наблюдаваме на разумно разстояние, за да съхраним и тяхната, и нашата безопасност.

Ухапването от отровна змия може да настъпи неволно, докато си се разхождаме в парка или в планината, или пък ако предизвикаме змията по някакъв начин.

Важното в случая е да запазим спокойствие и да потърсим медицинска помощ по най-бързия възможен начин, както и да предоставим максимално точна информация за змията, причинила ухапването.