Какво представлява ухапването от отровна змия?

Змиите са месоядни животни и само 400 вида от общо 3000, които се срещат по света са отровни. Много  от тях убиват плячката си като я задушават. Освен това змиите са студенокръвни животни и не могат да повишат телесната си температура, когато температурата на околната среда е ниска. Затова те са най-активни, когато температурата на въздуха е между 25 и 32 градуса.

Отровните змии отделят отрова, като използват изменените си слюнчени жлези. При ухапване отровата преминава от жлезата през каналчета в зъбите на змията и накрая в тялото на жертвата на змията. При не всички ухапвания змиите отделят отрова. Змиите могат да контролират дали да отделят и какво количество отрова да освободят при ухапване. Сухи ухапвания – при които не се освобождава отрова, се случват в между 25-50 % от случаите на ухапвания от змии. Като при усойницата, която се среща в България, процентът на сухи ухапвания е около 25. В България видовете змии, които са отровни са 6 на брой, сред които пепелянка, усойница, котешка змия, каменарка, остромуцунеста усойница и вдлъбнаточелният смок. Змийската отрова се състои от вещества, които могат да разделени на четири групи:

  • Цититоксини – увреждат тъканта в зоната на ухапването.
  • Хемотоксини – причиняват съсирване на кръвта, което може да стане причина за незабавна смърт.
  • Невротоксини – причиняват увреждания на нервната система.
  • Кардиотоксини – въздействат директно на сърдечната дейност.

Какви са симптомите при ухапване от змия?

Ухапванията от отровни змии могат да предизвикват появата на редица симптоми. Като е възможно това да са обикновени прободни рани от въздействието на зъбите на змията до живозастрашаващи състояния и дори смърт. Първоначалното състояние след ухапването може да е подвеждащо. Жертвата може да има съвсем леки симптоми и да не им обърне внимание, но внезапно да започне да усеща, че не може да си поеме въздух и бързо да изпадне в шок.

Симптомите на ухапванията от змии обикновено се разделят на няколко категории:

  • Локални симптоми в областта на ухапването – при ухапване от пепелянка зоната на ухапването може силно да се подуе и да започне да кърви. Обикновено мястото е болезнено и раздразнено.
  • Промяна в състоянието на кръвта – в отровата на пепелянката се съдържат хемотоксини, които предизвикват бързо съсирване на кръвта.
  • Симптоми, предизвикани от въздействието на отровата върху нервната система – възможно е жертвите на ухапване от усойница да имат проблеми със зрението, говоренето и да дишат трудно. Възможно е да изтръпнат някои части на тялото в близост до ухапването или на някой от крайниците.

Кога да потърсим медицинска помощ?

При всяко змийско ухапване трябва незабавно да потърсите медицинска помощ. Ако сте познали змията, която ви е ухапала и съответно не е била отровна, това не трябва да бъде мотив да не потърсите незабавно лекарска помощ. Ако сте установили видът змия, която ви е ухапала, това ще помогне на лекарите при лечението ви и съответно да преценят дали е необходимо да ви бъде инжектирана противоотрова. Ухапванията от отровни змии изискват лекарска грижа за кожата на мястото на ухапването, а също е необходимо и поставянето на ваксина против тетанус, ако не сте си поставяли такава през последните 5 години.

  • За да предотвратите повторно ухапване, не се опитвайте да хващате змията, защото тя може да ви ухапе отново и отново, докато не изчерпи напълно отровата си.
  • Огледайте змията и се опитайте да я идентифицирайте, като не се опитвате да я докосвате.
  • Ако има някой с вас, го помолете незабавно да ви отведе в най-близкия център за спешна медицинска помощ.