Бразилските /американски/ орехи са плодовете на голямото красиво дърво Бертолеция, което достига височина до 50 метра, а диаметърът на ствола му е 1.5-2 метра и живее до 1000 години. Неговото название е свързано с името на Клод Луи Белтоле.

Плодовете му са овални и на външен вид са подобни на зрял кокосов орех. И могат да достигнат тегло до 2 килограма. На вкус могат да се сравнят с кедър или лешници, но е по-блудкав.

За родина на бразилския орех се смятат държавите Бразилия, Венецуела, Гвиана, източните части на Перу, Боливия, Колумбия. Той може да се срещне в близост до реките Амазонка, Рио Негро и Ориноко.

Хранителна стойност за 100 грама

• Белтъчини – 14.3 грама;
• Мазнини – 66.4 грама;
• Въглехидрати – 12 грама;

В бразилските орехи не съдържат изобщо витамините А, В12, D, К и фолиева киселина. За сметка на това е установено наличието на витамини от група В – В6, В5, В4, В1, В2, а също и на аскорбинова киселина, токоферол и ниацин.

Ползата за организма е обусловена от наличието на селен /до 2 мг/, калций, калий, натрий, магнезий, фосфор, желязо /до 3.4 мг/, манган, цинк /до 4 мг/, мед, аргинин, флавоноиди.

В тези ядки се съдържа достатъчно за организма количество ненаситени мастни киселини и растителни влакна и е установена пълната липса на холестерол.

Бразилски орех - полезни свойства

Американският орех е признат за храната с най-високо съдържание на селен, а този микроелемент забавя и преустановява растежа на злокачествените образувания.

Също така това полезно хранително вещества предотвратява процесите на преждевременно стареене. И ако човек изяде само 2 ореха, той ще си набави необходимото му за деня количество от този микроелемент.

При безплодие плодовете на Бертолецията често се препоръчва тяхната консумация от лекарите, тъй като способстват за нормализирането на функцията на репродуктивната система.

Бразилските орехи са полезни и с това, че предотвратяват развитието на ранен климакс, атеросклероза и катаракта.

В тях се съдържат аргинин и флавоноиди. Ако първото вещество отговаря за съсирваемостта на кръвта и за понижаване на кръвното налягане, то флавоноидите действат като силни антиоксиданти.

Бразилските орехи понижават нивата на „лошия“ холестерол, нормализират концентрацията на глюкозата в кръвта и са полезни като храна, както за хора в зряла и напреднала възраст така и за деца. Една единствена такава ядка ободрява и повдига настроението.

Противопоказания

Бразилският орех може да се окаже и вреден за здравето, но само в случаи на преяждане с него. Затова хората в зряла възраст могат да изяждат по 2 такива ядки дневно, а на децата им е достатъчно и една, ако им се дава ежедневно.

А ако човек консумира за първи път, не е желателно да консумира повече от 5 наведнъж. Причината за това е, че селенът, когато се натрупа в организма оказва отрицателно въздействие.

Друго неблагоприятно свойство или по-скоро противопоказание – това е възможно развитие на алергия, проявяваща се като необичаен и безпричинен на пръв поглед сърбеж, зачервяване, парене.

За някои хора тези ядки са противопоказни, тъй като има индивидуална непоносимост към тях. Не е желателна консумацията или поне максималното ѝ ограничаване в случай, че си е поставил цел да се избави от излишните килограми.

Въпреки че са очевидно полезни не трябва да се злоупотребява с тези ядки. Те са вредни в големи количества заради съдържанието на радий и барий /радиоактивни вещества /, макар че са в малки количества, бразилските орехи трябва да се консумират с мярка.