Спанакът притежава много полезни свойства, зелените му листа осигуряват на човешкия организъм хранителни вещества повече от колкото всеки друг продукт.

Листата на това растение, които се използват за храна от човека са нискокалорични, но за сметка това в тях е установено наличието на много големи количества витамини, минерали и фитонутриенти.

Когато консумира спанак човек не трябва да се притеснява от това, че ще напълнее и след това ще му се наложи да преминава на изтощителни диети.

Единственото, което ще получи като резултат е, че ще си набави широк спектър от полезни и необходими на неговия организъм хранителни вещества. Спанакът нормализира и регулира функцията на отделителната и храносмилателната система.

Спанак - състав

Този зеленолистен зеленчук е отличен източник на следните витамини и минерали – К, витамин А, магнезий, фолиева киселина, манган, желязо, калций, витамин С, витамин В2, В6, селен, никотинова киселина, омега-3 мастни киселини, йод.

Спанакът съдържа и сравнително големи количества белтъчини, фосфор, витамин Е, цинк, растителни влакна и мед.

Едно от предимствата на спанака е, че е леснодостъпен, може да се закупи практически от всеки супермаркет или да се отгледа самостоятелно, например на балкона или на двора на къщата, тъй като растението не е придирчиво.

Спанакът е универсална храна – може да се употребява в суров вид, като се добавя към салати или към зеленчукови коктейли. От този зеленолистен зеленчук могат да се приготвят отделни ястия или да се добавя към супи или други блюда.

Ако възнамерявате да варите спанака, желателно е да бъде за възможно най-кратко време, тъй като когато е пресен в него се съдържат най-големи количества витамини и микроелементи.

Когато започне термичната обработка на зеленчука, то полезните му хранителни вещества намаляват наполовина.

Спанакът е богат на флавоноиди, които действат като естествени антиоксиданти, предпазвайки клетките и тъкани на организма от вредното въздействие на реактивния кислород.

Учените са открили в зеленчука над 13 различни флавоноидни съединения, които притежават противоракови свойства.
Спанакът е полезен за сърцето, като поддържа и стимулира функцията на цялата кръвоносна система.

В този зеленчук са установени високи нива на витамините А и С, които сами по себе си са антиоксиданти и спомагат за неутрализирането на молекулите реактивен кислород в организма.

Тези съединения /антиоксидантите/ предотвратяват окисляването на холестерола с ниска плътност. Освен това в спанака се съдържат и фолати /витамини от групата В/,които влияят благоприятно на кръвоносната система в цялост.

А каротеноидите осигуряват на стените на кръвоносните съдове допълнителни хранителни вещества и ги предпазват от увреждащото въздействие на молекулите реактивен кислород.

Научните изследвания показват, че потреблението на големи количества спанак и на зеленолистни зеленчуци изобщо забавя процесите на стареене в мозъка.

В листата на това растение се съдържат и по-високи нива на растителни влакна, които влошават усвояемостта на мазнините.

Консумацията на спанак подобрява функцията и на стомашно-чревния тракт – витамин С и бета каротинът предпазват клетките на дебелото черво от увреждащото въздействие на свободните радикали.

Този зеленолистен зеленчук напълно елиминира запека, благодарение на растителните влакна в него.
Полезните хранителни вещества в спанака са причина той да притежава и противовъзпалителни свойства, което го превръща в отлична храна за хората, страдащи от такива заболявания като артрит, остеопороза, мигрена и астма.