Бременността е прекрасно и вълнуващо време в живота на жената.

При добро здраве, бъдещата майка процъфтява, става по-женствена.

Да бъде красива – това е естествено желание на всяка една дама, а обувките на токчета правят образа по-строен, походката по-грациозна.

Но високите токчета могат сериозно да навредят на организма в този отговорен период в живота.

Наднормено тегло и други проблеми

По време на бременност в организма на жената протичат множество физиологични изменения, които позволяват да се износи и роди здраво бебе.

Ако в първия триместър външните изменения не са толкова забележими, то в началото на 6-тия месец промяната няма как да се скрие.

Именно с промените в организма е свързана и опасността, която представляват високите токчета, за здравето на бъдещата майка.

Ток над 6 см са нежелателни и за жени, които не очакват бебе.

При носене на такава обувка се губи физиологичното положение на стъпалото по време на ходене.

Опората и цялото натоварване се пада на предния отдел на стъпалото.

В резултат възниква напречно плоскостъпие, удебелява се ставата на големия пръст на крака, формира се отклонение, т.нар. кокалче.

Освен костните деформации носенето на токове, също както и обувката на платформата, претоварва, прасците, затруднява се венозният оток по съдовете.

В резултат се появява тежест в краката, болки, отоци.

Многократно се усилва увреждащото действие на неправилното положение на стъпалото върху гръбнака.

Не трябва да се забравя, че на краката се прибавя натоварването на наднорменото тегло, което неизбежно съпровожда бременността.

Допустимото увеличаване на теглото от 8-12 килограма – в зависимост от конституцията, допълнително оказва натиск върху долните крайници.

А ако жената до преди това е била с наднормено тегло или килограмите излизат извън границата на допустимото, то натискът върху предния отдел на стъпалото, рязко нараства.

Това предизвиква деформации и неприятни усещания.

В периода на бременността настъпват значителни изменения на хормоналния фон, които подготвят организма за раждането на детето.

В резултат на промените съединителнотъканните влакна стават меки, вече не са толкова еластични.

Наднорменото тегло, неустойчивата походка, слабият свързващ апарат допълнително травмират костите на краката, гръбнака, нарушават отока на кръвта.

Не забравяме за вените

Бременността е рисков фактор за развитие на разширени вени на долните крайници, тромбоза и тромбофлебит.

Много често по време на бременността с първо дете се появяват симптоми на разширени вени – тежест и отоци на стъпалото, венозна мрежа.

При обикновени натоварвания здравата вена осигурява приток на кръв, който се осъществява благодарение на клапаните и съкращение на мускулите, в които преминават съдовете.

Благодарение на ритмичното съкращение на клапанния апарат кръвта се движи нагоре във вените на бедрата, в системата на долната празна вена и оттам в дясното предсърдие.

Под въздействие на неблагоприятни фактори се уврежда клапният апарат, и вената се изпълва с кръв, която се връща обратно към по-малките съдове.

И се появяват познатите ни звездички и мрежи.

Заради застоя на кръв нейната течна част прониква в околните тъкани, и възниква оток и болка.

По време на бременност растящата матка притиска околните тъкани и кръвоносните съдове, забавя отока по тях.

Нарастват застойните явления във венозната система на долните крайници.

Ако и жената ходи на токове, заради неравномерно разпределение на телесната маса, натоварването върху краката нараства многократно.