Казват, че фитонутриентите се справят с множество заболявания.

Така ли е всъщност?

А може би, ползата от вещества като каротиноиди, полифеноли и други рекламирани суперкомпоненти е силно преувеличена?

Фитонутриенти в здравословното хранене

Някои хора искрено вярват в ползата от червеното вино, защото съдържа ресвеатрол, който способства за укрепване на стените на кръвоносните съдове.

А казват и, че ликопенът, достатъчно количество, от който се съдържа в червените зеленчуци, спомага за по-ефективно лечение на онкологични заболявания.

Списъкът с тези вещества е достатъчно голям, но най-често се говори за най-разпространените – лутеин, кверцетин, ресвеатрол, антоциани.

Всички биологично активни компоненти, които влизат в състава на храните от растителен произход – зеленчуци, плодове, бобови, учените обединяват в една група под название фитонутриенти.

От концентрацията на даден фитонутриент зависи цветът на плодовете и зеленчуците.

Така например, благодарение на високото съдържание на каротиноиди морковите и мангото са с ярко оранжев цвят.

А синьо-виолетовият оттенък на патладжаните се обяснява с високото ниво на антоцианите.

На фитонутриентите се приписват едва ли не вълшебни свойства.

Казват, че с тяхна помощ могат да се излекуват най-тежките заболявания на човека, сред които и онкологични.

А също забавят процесите на стареене.

Изхождайки от резултатите от проведените изследвания, учените правят извод, че фитонутриентите са наистина полезни за организма.

Затова и диетолозите препоръчват редовно да се включват в здравословното хранене.

Но не трябва да се доверяваме на заглавията за чудесата, които фитонутриентите творят с човешкия организъм.

Ресвеатрол за профилактика на болести на сърцето

Навярно, много от нас са запознати с изразът френски парадокс. Някои дори в шеговита форма оправдават така алкохолизма.

Носят се слухове, че французите много по-рядко страдат от болести на сърцето, тъй като редовно пият сухо червено вино.

Поддръжниците на тази хипотеза обясняват феномена с благотворното действие на ресвеатрола, съдържащ се във виното.

Всъщност, голяма част от изследванията са проведени в епруветка, тоест учените изучават въздействието на ресвеатрола върху отделни клетки.

Това е причината резултатът от профилактиката и лечението на заболявания с помощта на това вещество да е доста съмнителен.

В хода на изследванията е било установено, че ресвеатролът спомага за подобряване на състоянието и за увеличаване продължителността на живота на възрастни мишки.

Но това не гарантира, че това вещество ще има същият ефект и при хората.

И са необходими още малко изследвания, за да се изясни точното действие на добавките с ресвеатрол върху човешкия организъм.

Фитонутриенти и заболявания на очите

Прието е да се смята, че лечението на заболявания с използване на фитонутриенти е по-ефективно.

Едва ли не тези вещества могат да предотвратят всички заболявания.

Например, моркови трябва да се ядат за подобряване остротата на зрението.

Наистина, витамин А, постъпващ в организма под формата, съдържащ се в морковите и другите храни, е необходим за нормализиране на зрението в сумрака.

При пълна липса на витамин А в храненето се развива кокоша слепота.

Но бета каротинът не помага за запазване на зрението до дълбока старост.

Изхождайки от резултатите от изследването, учените правят извода, че причината за развитие на макулодистрофията е заболяване, характеризиращо се с увреждане на ретината на окото.

Това е естествен процес на стареене на организма, на който с хранене няма как да се въздейства.