Има ли възраст, в която да станеш майка е вече късно? Или медицината не стои на едно място, което позволява на жената да остане фертилна дълги години и да износва здрави деца? Днешната статия посвещаваме на темата в перименопауза. Опасно ли е това? Има ли шанс за раждане на здраво дете?

Възможно ли е забременяване в перименопауза?

Много е важно да се знае отговорът на този въпрос, за да се обръща внимание на контрацепцията. Много жени на възраст 40 години не смятат контрацепцията за задържителна, заблуждавайки се, че вече не могат да забременеят.

Но много жени на възраст от 40 до 50 години имат редовен менструален цикъл. С всяка изминала година намалява броя на овулаторните цикли, тоест при тези, при които се отделят зрели яйцеклетки.

Дори в късния репродуктивен период, близо до климакса, броят на тези ановулаторни цикли е 95%. Това означава, че запазва вероятността от оплождане при липса на контрацепция.

Месечният цикъл може да стане нередовен, по-оскъден и рядък. Но това не означава, че не е имало съзряване на яйцеклетка.

Зачеването в перименопауза е възможно. Според статистически данни,на възраст 40-45 години бременност настъпва само в 10% от случаите, а на 45-50 г. – 2-4%.

Препоръките на СЗО към всички жени са в рамките на година след настъпване на бременност да използват добра контрацепция. Изборът на метода за предпазване може да се направи заедно с гинеколог.

Един от най-надеждните методи за предпазване в перименопауза е хормонална контрацепция. Подбира се индивидуално.

Според официални данни, приблизително 25% от жените използват календарния метод в комбинация с прекъснат полов акт като метод за предпазване от бременност. Реалните данни са по-високи.

Някои се опитват да избегнат нежелана бременност с помощта на този метод редовно, други преценяват в конкретния случай. Но календарният метод за контрацепция и прекъснатия полов акт са много ненадеждни, и често подвеждат.

Особено в ситуациите, когато при жените се наблюдава нередовен менструален цикъл.

След 40 години рисковете от възникване на нежелана бременност при използване на календарния метод нарастват, защото е невъзможно да се предвидят, когато именно през този месец протече овулация.

Може лесно да се зачене в навечерието на предполагаемия месечен цикъл, като този ден се смята за безопасен за интимни ласки без предпазни средства.

Как протича бременност при жени в късна репродуктивна възраст?

Никога не е лесно да се направи избор в полза на прекъсване на бременността. Много жени се отказват да го направят от морални и етични съображения. Правят избор в полза на късното раждане на бебе, макар и настъпилата бременност да не влизала в техните планове.

Това е отговорна крачка. Ако жената вземе решение да износи бременността, то трябва да е напълно информирана за възможните рискове и трудности с настъпилата късна бременност.

Това как ще протекат бременността и раждането зависи от много фактори.

От значение е здравословното състояние на майката и бащата, наличие на хронични заболявания, хормонални нарушения, полови инфекции, вредни навици, начин на живот, наличие на спонтанни аборти и аборти в анамнезата.

Важно е дали е имало предходно раждане или предстои поява на бял свят на първородно дете.

Сред по-големите рискове от раждането на дете след 40 години са хромозомни патологии при плода и пороци на развитието.

По време на бременността възниква риск от прекъсване. При хронични заболявания има риск от обостряне по време на гестацията.