След раждането при някои жени се появяват деликатни проблеми, за които да се говори е някак неудобно. Още повече, че в такава ситуация се оказват много хора, затова не се срамувайте да отидете на преглед при лекар.

На преглед при лекар – запек при млада майка

След раждането жената може да се сблъска с такъв деликатен проблем какъвто е запекът. Причина за подобни неприятности може да бъде:

 • Нарушение на перисталтиката на червата във връзка с промяна на нейното положение, увеличаване размерите на матката, отслабване на мускулно-свързващия апарат на тазовото дъно;
 • Страх от напъване, вследствие на поставени шевове след секцио или епизиотомия;
 • Психологически стрес, свързан с промяната на начина на живот;
 • Неправилно хранене;

За справяне с проблема е необходимо:

 • Спазване на питеен режим – да се изпиват не по-малко от 1.5-2 литра течности дневно. Най-добре е да се пие негазирана вода, отвара от сини сливи, компот от сушени ябълки или вишни. Чаша топла вода, изпита сутрин на гладно, също помага за по-лесно изхождане;
 • Преразглеждане на храненето – желателно е да се ядат храни, богати на фибри. В менюто трябва да присъстват мюсли, плодове, пълнозърнест хляб, растително масло, млечнокисели продукти, пресни и обработени храни с плодове;
 • Ограничаване на силния черен чай, бял хляб, рафиниран ориз, твърди сортове пшеница;
 • Осигуряване на адекватно физическо натоварване – от полза за продължителни разходки на чист въздух, занятия с гимнастика;

Ако при спазване на всички препоръки проблемът не отшумява, има смисъл да се възползваме от съветите на лекаря. Затова оставете настрана излишната скромност и отидете на лекар.

Проблеми с пикочния мехур – кога е необходим лекар?

Някои жени се оплакват, че при най-малкото физическо усилие се изпускат. Най-често с подобен проблем се сблъскват дами, раждали повече от веднъж.

Причините за неприятности могат да бъдат различни. Първо, неволното изпускане може да се дължи на фистула, възникнала от родилна травма или гинекологична операция.

В този случай лекарят изяснява характерът на оплакванията, събира анамнеза и прави преглед. И често се назначава хирургично лечение. Обикновено след неговото извършване функцията на пикочния мехур се възстановява напълно.

Ако наличието на фистула се изключи, то може да се говори за стресово изпускане на урина.

Това означава, че изпускането настъпва през неувреден уринарен канал по време на кашлица, кихане, смях, определени физически натоварвания.

Стресовата уринарна инконтиненция може да стане, вследствие на увреждания и разтежения на свързващия апарат на малкия таз, мускулите на тазовото дъно.

Причина за патологията понякога е намаляване на еластичността на връзките и на тяхната инервация, в резултат което не са в състояние да осигурят пълно затваряне на лумена на уринарния канал.

След цезарово сечение мускулите и връзките обикновено се запазват в по-добро състояние, отколкото след естествено раждане, защото се подлагат на по-малко натоварване.

Това също не гарантира липсата на проблеми. Натоварването съществува във всеки случай, защото бременността сама по себе си може да е признак на неблагоприятно въздействие на състоянието на тазовото дъно.

Всички гореописани оплакванията са сериозен повод да се отиде на лекар, който събира анамнеза, прави проба и назначава прегледи. Обикновено включват:

 • Изследване на урина;
 • Цистоуретроскопия – изследване на вътрешната повърхност на пикочния мехур;
 • Ултразвук на пикочния мехур;
 • Урофлуометрия и цистометрия за оценка на уродиманиката;