Много млади жени, на които е поставена тази тежка диагноза – множествена склероза (МС) се боят, че заради доживотната терапия, могат да бъдат възпрепятствани от щастието да станат родители. Други бъдещи майки, пък, се притесняват, че детето, което ще износят, може да се роди с определени увреждания.

Трети, са наплашени, от това, че болестта им може значително да се влоши, при наличието на една такава диагноза и потенциалното забременяване.

Днес, ще се опитаме да разнищим тези така важни спорове.

Малко статистика

Повечето от вас, които четете тази статия, може би вече сте наясно, че тази коварна болест обхваща предимно млади хора от женски пол, като през последните 2 десетилетия съотношението жени:мъже е нараснало до 3:1. По-голямата част от пациентите са диагностицирани във фертилна възраст, тоест между 20 и 40 години.

Проучвания показват, че 1 от 3 диагностицирани жени, ражда след поставяне на диагнозата.

Влиае ли множествената склероза върху фертилитета на жената

Доказано е, със сигурност, че множествената склероза не пречи на репродуктивните способности на жената и не повлиява забременяването. Добрата новина е, че болестта не влияе на нормалното протичане на бременността и не уврежда плода в утробата.

Погрешно е и схващането, че бъдещите родилки с тази диагноза не могат да родят естествено.

Възможно ли е заболяването да се предаде на детето

За съжаление, има малък риск от унаследяване на болестта от детето. При семейства, в които само единият родител страда от болестта, рискът бебето да унаследи МС е едва 2%.

Ако и двамата родители са с поставена диагноза, то този процент се покачва на 30%. 

Как влияе бременността върху МС

Установено е, че бременността може да повлияе благоприятно състоянието на майката. При родилки с неконтролирана множествена склероза, честотата на пристъпите намалява с над 70% по време на износването на плода. Важно е да се знае, че в тези случаи обаче, честотата на пристъпите може значително да се увеличи в първите 3 месеца след раждането, което може да се обясни с резките хормонални колебания.

Кой е най подходящият период на забременяване за жените с множествена склероза

Невролозите поставят няколко важни условия, при планирането на бременност:

- Отсъствие на пристъпи минимум 1 година преди зачеването;

- Липса на МРТ-активност;

- Стриктно съобразяване на приеманите медикаменти.

Могат ли да се приемат медикаменти по време на бременността

Планирането на лекарствената терапия е строго съобразено от лекаря, спрямо репродуктивните намерения на жената. Някои лекарства, като бета-интерферони и глатирамер ацетат могат да се приемат през периода на зачеване и в първия триместър.

Приемът на други медикаменти се съобразява строго с периода на зачеване и се провеждат чести консултации с невролог.