В една от болниците на Ню Йорк отива 63-годишен мъж, който се оплаква от болки в лявото коляно след падане. Лекарите, които го проследили не очаквали фрактура или други увреждания, но открили нещо впечатляващо.

Разновидност на болестта на Пейрони или нещо по-сериозно

Установило се рядко нарушение – вкостяване на пениса. Направената рентгенова снимка показва, че меките тъкани постепенно се изпълнили с калциеви частици.

Мъжът не изпитвал никакъв дискомфорт на практика – безпокоила го лека болка, но други симптоми не го тревожили. При вкостяване на пениса може да се развие оток, очаквано намаляване на гъвкавостта на органа, а впоследствие и еректилна дисфункция.

За първи път това нарушение е описано през 1827 година. Въпреки че е известно от около 200 години, документираните случаи на това медицинско състояние са малко – в литературата се споменават само 40 такива истории.

В повечето случаи вкостяването на пениса е вследствие на известно заболяване – болест на Пейрони, при което част от меките тъкани се заместват с фиброзни

Вкостяването може да се предизвика от травма или пък от бъбречно заболяване, което се свързва с увеличаване на количеството калций в организма.

Единна схема на лечение на заболяването не съществува – всичко зависи от състоянието на пациента и от симптомите, които изпитва. В някои случаи е показно и хирургично лечение.

Какво е стандартното лечение при болест на Пейрони

Обикновено се изписват перорални форми на парааминобензоати на витамините Е и К. Понякога се назначава и хирургично лечение с изрязване на фиброзните плаки и се прави пластика на дефекта с трансплантант.

По преценка на лекаря, който следи състоянието, се изписват локални инжекции верапамил, силнодействащи кортикостероиди или колагенази.

Резултатите от лечението се определят като непредсказуеми. Ефективността на изписаните перорални форми на витамините Е и К варира доста широко. Хирургичното отстраняване на фиброзните плаки със затварянето на дефекта на трансплантанта може да изглежда ефективно, но също да доведе до по-нататъшното му задълбочаване.

Ефективен е курсът на местните инжекции верапамил и със силни кортикостероиди. При вкостяване изобщо не е сигурно, че помогнат, тъй като е необходимо вещество, което да го разгражда.