Медицинската статистика гласи, че нежелана реакция при човека може да се развие към 700 вида цветя и 11 000 цъфтящи растения, които в пълна степен могат да се насладят на природата.

Обикновено хората знаят към какво получават реакция, и предварително планират своя ежегоден график така, че да избегнат периода на цъфтене на опасни растения.

Но има ден в годината, когато цветята са задължителен атрибут. И тук е важно да се знае кои от тях могат да са опасни за хората със склонност към алергии, за да не получим вместо радост от подаръка проблеми със здравето.

Още повече, че не всички букети водят до потенциално опасна ситуация – има и такива варианти, които могат да бъдат наречени хипоалергенни, и с тяхна помощ да зарадваме близките, които са с повишена чувствителност към определени видове растения.

В какво се състои алергичността на растенията и какви варианти да избираме, за да подарим за 8 март на дама с алергия.

Как да подберем букет за подарък за 8-ми март

Да определим алергена

Да установим потенциална опасност на пазара на цветя, не е толкова трудно, колкото изглежда, отбелязват специалисти.  Опасността се издава от аромата на цветята.

Най-алергенните цветя са тези, които са с най-силен аромат, дори остър. Например, такъв вариант е лилията, в този списък се включват и амброзията, така че внимателно трябва да гледаме букетът, който ще подаряваме, от какви цветя се състои.

Освен това реакция може да се развие към растенията, от които се добиват етерични масла, какъвто, например, е здравеца.

С непоносимостта към белтъчните компоненти и етеричните масла, които могат да се съдържат в прашеца, в сока, стъблата и в корените, се свързва развитието на алергии към букетите.

Опасни стават такива растения, които притежават следните характеристики:

  • Притежават прекомерно ярък цвят;
  • Задушлива миризма;
  • Наличие на разцъфнали цветове, в които са видими многобройни тичинки.

Тези растения могат да предизвикат и при здрави главоболие.

Оптимални решения

Разбира се, много се интересуват какви растения могат да се определят като безопасни. Най-неалергенните цветя обикновено са храстовидните, това е, например, розата, пълзящата роза също е безопасна.

Отлично решение могат да станат изкуствено селектираните слънчогледи, които са без миризми, не съдържат семена и не са с маслена основа.

За безопасни се смятат орхидеите, петуниите и градинският флокс, които често се подаряват през пролетта, включително и за празници, дори и в саксии.

Освен това специалистите препоръчват да се обръща внимание и на цветята без ярки цветове, предимно светли. Всички правила са еднакви както за букети, така и за подарявани в саксия.

Допълнителни източници на опасност

Въпреки че хората обикновено се боят традиционно именно от свързания с растенията алерген, има и други варианти, които могат да предизвикат реакция.

Така, например, при не особено качествено съхранение на цветята е възможно по тях да попадне повече прашец, отколкото обикновено, който дори не е видим с просто око.

Възможно е дори да има прашец на други растения при тясно съхранение – просто сработва кръстосана реакция – просто сработва кръстосана реакция, и прашецът се отлага там, където не би трябвало.

По цветята, които не са съхранявани неправилно, е възможно дори да има животинска козина и частици кожа, ако в магазина, например, има котка.

На всичко това на човек с предразположеност към реакции може да е с непредсказуем резултат

Затова е най-добре да купуваме растения от добри цветарски магазини, където е с добра вентилация, цветята се съхраняват по видове, обезпечена е грамотна система на вентилация и е изключен контакт с животни. Това ще позволи намаляване на потенциалните рискове.

Симптоми на проблема

Алергията към подарените цветя обикновено не се отличава по някакъв особено набор от симптоми и признаци. Също човек ще усеща:

  • Парене в носа;
  • Зачервяване на очите;
  • Повишено сълзене;
  • Кихане и други традиционни симптоми на алергия към растения.

Естествено, трябва да отстраним алергена и да преминем терапия с помощта на антихистамини. Затова нежеланите реакции е по-добре да се предотвратят. Но и да се отказваме от удоволствието, когато ни подаряват букети не трябва.

Най-важното е да са правилно подбрани и да са максимално натурални и не толкова интензивни по миризма.