Производството на растителното мляко и на изкуствено месо се развива с много бързи темпове. Как това ще промени бъдещето ни?

Скоро потреблението на месо ще бъде ограничено също както и производството на цигари, а технологиите на синтезиране на животински продукти в близко ще направят масово достъпни бургери от носорози.

Вегетарианството е вече светско, а не маргинално явление

Вегетарианството престана да бъде маргинално явление и вече се приема като светско. През последната година търсенето на думи на тема веганство в най-голямата търсачка е нараснало с 90%.

През тази година кулинарният фестивал Eat film fest открива напълно вегетарианската вечеря, което не би било възможно да си представим преди няколко години. И самият фестивал подкрепя основните икономически начинания в света на храната:

  • Food waste – през 2013 г. човечеството прекрачи доста любопитен праг – количеството хора, страдащи от затлъстяване, надвиши тези, които гладуват. Овладяхме технологиите на производство на храна в огромни мащаби, храната престана да се възприема единствено като средство за набавяне на калории. А правилното разпределение на хранителните ресурси стана проблем. Днес 40% от всички произведени хранителни продукти отиват на боклука.
  • През последното десетилетие потребителите на възраст под 40 години са започнали да ядат повече пресни зеленчуци, увеличението е с 52% и това е полезно за здравето. След публикации на предписания от СЗО през 2015 г. част от продуктите от червено месо бяха причислени към канцерогени. И днес това, което ядем, е един от главните маркери на социално положение и статус.

Под влиянието на вегетарианството по цял свят се променят менютата в ресторантите, и на цялото потребление на храна като цяло.

Популяризиране и въвеждане на растителни алтернативи

Първо, това са доста обичайни за нас храни – растително мляко, изкуствено месо, създадено на основата на растителни заместители.

Пазарът на растително мляко се развива с невероятни мащаби, докато продажбите на традиционно мляко в САЩ намаляват.

През 2015 г. те се понижават с 7%, а до 2020 г., според прогнозите ще паднат с още 11%. Най-големите промени в парадигмата протичат във възприемането на хранителни продукти и с търсенето на алтернативи.

Те са свързани с икономическо благосъстояние – тези сериозни изменения протичат само в по-развити икономики или в такива, които много бързо се развиват. На първо място, САЩ, Австралия, Япония и Китай – в групата на най-бързо развиващите се.

Интересно е да си помислим защо в зряла възраст пием мляко? Това е хранителен субстрат за хранене на индивиди от друг биологичен вид. Кравите имат напълно различна храносмилателна система – 4 отдела на стомаха, хранят се по напълно различен начин от хората.

Мляко в такива количества, каквито пием днес, може да се осигури само ако кравите и останалия добитък се отглеждаха в идеални условия.

Но сега кравите се отглеждат така, че да могат да дават стабилен продукт при много малки разходи. Кравите живеят на прекалено малки пространства, дават им се антибиотици, за да не се разболяват, а вместо трева им се дава сено с добавки и ГМО-царевица.

В резултат в млякото, което те произвеждат, се съдържат антибиотици и специфичен белтък казеин, който човек не може да смели.

Нямаме специфични ензими, които да го разграждат. В Азия, например, голяма част от населението не може да разгражда лактоза, млечна захар. На фона на широка информираност за храната растителното мляко става все по-популярно.

Растителното мляко е доста по-скъпо от кравето. Ако литър обикновено мляко, което е готово за консумация, пастьоризирано, е около 1,50-1,80 лева, а растителното е няколко пъти по-скъпо.

Стартира масово производство за лабораторно месо

За създаването на алтернативни месни продукти има два пътя – един от тях са растителни съставки, а вторият е с животински съставки, но получени по коренно различен начин.

През 2008 г. организацията за защита на правата на животните PETA организира конкурс за разработването на алтернатива на месото и наградата е 1 млн. долара.

Печели холандски учен, който 4 години по-късно, създава лабораторна котлетна пържола, и тази новина направи фурор. Успява да направи малък котлет за бургери, и цената на производството ѝ е 200 000 долара.