Плажният сезон продължава, особено при тези, които могат да си позволят почивка на Черно море или в Гърция – на Егейско. Но дори и да не се къпем в прохладната вода, крайбрежните пясъци е възможно да крият опасности за кожата и за здравето като цяло.

Как паразитите проникват от почвата в 17-годишен тийнейджър, а мида прониква в кожата на 11-годишно момче.

Тийнейджър се зарива с пясък и влиза в болница

Майк Малхолейн нямал късмет. След почивка на прекрасните пясъчни плажове на щата Флорида, където той и други тийнейджъри си прекарвали ваканцията, той се върнал у дома със странни малки мехурчета на краката.

Първо неговата майка си помисля това за обикновен симптом, който е следа от ухапване на комари или други насекоми.

След няколко дни обаче броят мехури се увеличава, разпространяват се по задната част на краката, а след това се появяват и на бедрата.

Останалите тийнейджъри, приятели на Майкъл, не се оплаквали от подобни симптоми. А с течение на времето мехури започнали непоносимо да сърбят.

Когато момчето било изпратено на лекар, се изяснило, че под кожата му са проникнали паразити, хелминти от рода на Анкилостомите.

Подобен обрат на събитията никой не очаквал, смята се, че тези паразити, кръгли червеи, са разпространени сред по-бедните, но не и в богатия щат Флорида.

Заразяване с тези паразити е възможно при разходки на бос крак по почва или в пясък, замърсен с ларви на глистите. Установило, че приятелите на Майкъл го заривали с пясък, оставяйки му отвън само главата.

Хелминти, предизвикващи анкилостомоза – как лекували Майкъл

Човек се заразяват, ако ларвите проникнат под кожата от заразената почва или заедно с храната, питейната вода, преминали през недостатъчно пълноценна термична обработка.

У нас анкилостомоза се регистрира сред хора, които са се завърнали от почивка на екзотична дестинация с недостатъчно високо ниво на хигиена – Тайланд или Индонезия по-вероятно.

В САЩ подобен случай в щат с доста висок жизнен стандарт и на хигиена е отчетен за първи път.

Възрастните паразити, развиващи се от попаднали вътре в тялото ларви, основно се локализират в кухината на дванадесетопръстника, където се прикрепят към чревния епител, увреждат го и получават хранителни вещества от кръвта.

Ако паразитите са доста, у човек се развива характерна клинична картина на хелминтоза – нарушава се функцията на червата, лесно уморяване, анемия, недостиг на хранителни вещества, витамини и нутриенти.

Паризитите могат да живеят както вътре в тялото на човек, така и в червата на животните. Те се размножават и отделят ларви заедно с фекалиите. Заразяването е възможно при контакт с почвата, в която са попаднали фекалии на болните индивиди.

Особености на този вид хелминтози – за разлика от паразитозите, които принадлежат на човек и на животните. При заразяване само с човешки, адаптиран към нашия организъм вид се установява в червата.

Вторият вид не е приспособен за оцеляване в човешкия организъм и остава в местата, където е проникнал в тялото. От точното определяне на типа на хелминта, зависи и ефективността на терапията, както това се случва и с Майкъл.

Първо, лекарят предположил, че тийнейджърът има определен вид анкилостомоза и изписва лечение с антибиотици и противопаразитни препарати. Но терапията се оказва неефективна.

Лечение с течен азот в опит за справяне с паразитите

Тогава на момчето предлагат да отиде на дерматолог, който да обработи засегнатите участъци с течен азот – криотерапия.

По време на обгарянето с течен азот Майкъл не издържа и помолил да прекратят процедурата, тъй като чувствал, че паразитите, сякаш искаш да избягат от азота. Едва тогава се изяснява, че Майкъл има животинската разновидност на паразитите, които в опит за миграция предизвикали сърбеж, болка и обрив.

Да достигнат до зрялост ларвите в този случай не са в състояние, както и не могат да се размножават. Дори за лечение на паразити от тази разновидност, за разлика от човешките, при норма загиват за няколко седмици, но този период се съпровожда с мъчителен сърбеж и прочие неприятна симптоматика.

За ускоряване на лечението се използват и противопаразитни препарати, а в случая на Майкъл заболяването се усложнява от стафилококова инфекция, развила се при проникване на бактериите в мястото, където се навлезли паразитите.