Смърт по време на спорт, особено по време на състезания, не е рядкост. Подобни трагедии се случват редовно. Защо и в какви случаи спортът, който се практикува за оздравяване и за удължаване на живота, става причина за смърт?

Твърдението, че интензивните физически натоварвания са полезни за здравето, отдавна е опровергано от лекари.

Статистиката свидетелства, че продължителността на живота на професионалните спортисти е по-ниска от средната очаквана, а от здравословното състояние има какво да се желае.

Причината е проста – по време на спорт в организма се натрупват токсините, отпадните продукти от метаболизма.

При норма те постепенно се отделят от различни органи. Но ако тренировките следват една след друга, а това е неизбежно както при професионалните, така и при любителите спортисти, отпадните продукти постепенно отравят организма.

Първо това се проявява като пренапрежение, хронична умора. А след това – изтощението, резултат на което са фрактури, разкъсвания на сухожилия, разтежения, неврози и депресии.

Най-опасното усложнение на интензивните тренировки е нарушение във функцията на нервната система, последствие от което е внезапна смърт.

Лекарите обръщат внимание, когато интензивно спортуват мъже в опасна възраст, от гледна точка на развитието на сърдечно-съдовата система това за мъжете е 39-55 години, а за жените – 40-60 години.

Диагнозата е неясна?

Причината за смърт по време на спорт не може да се определи еднозначно.

Внезапната смърт може да бъде вследствие на различни причини. При трагично стечение на обстоятелствата, внезапно възникнали аритмии, спазми, възможно е да спре, дори здраво сърце.

Най-често причината за смърт при млади хора е кардиомиопатия – увреждане на миокарда и миокардит, възпаление на сърдечния мускул.

В зряла възраст до спиране на сърцето може да доведе исхемична болест на сърцето, клапанни пороци и сърдечна недостатъчност. Често внезапната смърт е първи и единствен симптом.

Неочевидно, но опасно

Също за причина за смърт по време на занятия със спорт могат:

Не открити проблеми

Кога за последен път бяхте на кардиолог? Обикновено хората в работоспособна възраст се затрудняват на отговорят на този въпрос, доколкото към лекарите те се обръщат само в случай на крайна необходимост.

Между впрочем, занятията със спорт, особено тези, които са с висока интензивност – бягане, футбол, хокей и т.н., може да се пристъпи само след пълноценно кардиологично обслужване, което трябва да включва ехокардиография, ЕКГ с натоварване, денонощно мониториране на ЕКГ с изключване за застрашаващи живота нарушения в сърдечната функция.

Усложнения след простуда

Изключително опасно е да се тренира след простуда – а още повече състезания, по време на болест, а също и във възстановителния период. А след грип има нужда за възстановяване най-малко 3 седмици.

След прекарани вирусни заболявания има опасност от развитие на миокардити – възпаления на сърдечния мускул, възпаление на кръвоносните съдове на сърцето, които намаляват съкратителната способност на миокарда.

Някои форми на тези заболявания – остри, подостри, хронични, могат да протичат незабележимо.

Не трябва да се спортува при горещо време

Високата температура увеличава честотата на сърдечните съкращения.

Тютюнопушене

Особено опасно е пушенето непосредствено преди тренировка. Никотинът предизвиква спазъм на коронарните артерии.

И при физически натоварвания, когато пулсът се ускорява, възниква ситуация, сходна с исхемия на миокарда, която може да предизвика развитие на сърдечна недостатъчност.

Важно!

Лекарите препоръчват да се отложи тренировката, ако нямате желание за нея, това може да не е просто мързел, а сигнал на организма.