Кариес – едно от най-разпространените заболявания по цял свят, което се среща и при деца, и при възрастни. Трудно е да се каже кой по-често страда от кариес – мъжете или жените.

Всяка група пациенти имат редица предразполагащи фактори, например, мъжете са по-предразположени към вредни навици и често игнорират профилактичните прегледи при зъболекар.

А повечето обичат сладко, има и редица други физиологични особености на женския организъм. Освен това изследванията показват, че редовното използване на ярки червила повишава риска от кариес.

Опасни бактерии

За да разберем как червилото повишава риска от образуване на кариес, е необходимо да познаваме механизма за неговото развитие.

Бактериите, които са способни да предизвикат кариес, могат да се натрупват на островчета, а по-късно да образуват зъбна плака.

Да напомним, че меката зъбна плака е съсредоточаване на хранителни остатъци и бактерии.

При липса на удовлетворителна хигиена на устната кухина, а също и други провокиращи фактори, меката зъбна плака може да стане твърда – зъбен камък.

Тази субстанция е още по-опасна. Проблемът е, че бактериите, предизвикващи кариес, не понасят кислород и започват да загиват при негово присъствие.

Зъбният камък скрива бактериите от въздействието на кислорода, тоест в твърдите отлагания по зъбите започват активно да се размножават и да се развиват.

Зъбният камък е плътно споен с повърхността на зъбите, като по този начин ги лишава от възможност за обмен на минерали.

В хода на своята жизнена дейност бактериите отделят киселини, които способстват за отделяне на минерали, а заради зъбния камък не могат да навлязат нови, така се формира кариес.

Все пак следва да се посочи, че формирането на зъбен камък невинаги е свързано с образуването на кариес. Понякога е достатъчна само зъбна плака, а също и някои други предразполагащи фактори, които могат да активират бактерии.

Изследвания на зъболекари

Зъболекари от Института Сан Паулу доказват, че използването на декоративно червило може да нанесе вреда на зъбите. В хода на експеримента зъболекарите изучили повече от 10 марки от най-разпространените червила. Основният интерес на изследването се съсредоточава именно около химическия състав.

Всички червила имат в своя състава си парафин, който е опасен за здравето на зъбите. Разбира се, неговата концентрация в декоративната козметика е малко, но редовното нанасяне на червилата на устните, особено на матовите, увеличава риска от развитие на кариес.

Именно това изявление направи Антонио Хабер – водещ специалист в изследването.

Парафинът има едно свойство – да прилепва по зъбите и да създава по тяхната повърхност островчета от лепкавост. Неговото действие може да се сравни с двойно лепещо.

На повърхността на формирания слой се натрупват остатъци от храна, бактерии, предизвикващи кариес.

А при условие на липса на удовлетворителна хигиена на устната кухина, тези отлагания могат бързо да се минерализират и да се превръщат в зъбен камък.

В хода на изследванията, в които са взели участие повече от 400 жени, се наблюдавало разрастване на лепкавият парафинов слой и неговото уплътняване.

За няколко месеца наблюдение при 10% от жените, използващи постоянна декоративна козметика, кариес от начален стадий преминал в среден. А след това прогресирал и до дълбок. Зъболекарите отбелязват, че това бил именно в шиечен кариес.

Какви червила са опасни?

Твърд парафин се добавя в червилата за запазване на формата и за да не се допусне разтичане. Затова рискове може да носи всяко червило независимо от цвят и производител.