Много съвременни млади жени тренират постоянно – фитнес, домакинска работа, сутрешно бягане.

Това бързо се превръща в навик, който внася в живота допълнително усещане за бодрост и увереност в собствените сили.

При настъпване на бременност следва да се преразгледа както начина на живот, така и дневното разписание, за да не се навреди бъдещо дете.

Спорове предизвиква въпросът до колко е уместно бягането при бременност. 

Полза от физическата активност при бременност

Жените, които са в добра физическа форма, доста по-добре от останалите понасят бременността и раждането. При тях самият период на очакване на бебе преминава по-леко, и контракциите не са толкова болезнени.

При родилна дейност по-рядко се развиват усложнения. Затова ако бъдещата майка и преди да забременее редовно е тренирала, няма смисъл да се отказва от активния начин на живот.

Фитнесът оказва благотворно влияние на жената и на бъдещото дете, ползите са повече от осезаеми:

  • Запазва се фигурата и не се трупат излишни килограми;
  • Тренират се мускулите и се повишава гъвкавостта на ставите;
  • Подобрява се функцията на сърдечно-съдовата система;
  • Повдига се настроението и стресовите ситуации се преодоляват по-лесно.

По-лесно раждане с тренировки

Раждането протича по-бързо и по-лесно, отколкото ако не се тренира редовно. Но при бременност организмът не трябва да се претоварва.

Планът за тренировки задължително трябва да се съгласува с акушер-гинеколога, който наблюдава бременността.

Тази препоръка не трябва да се подценява, тъй като само специалист може реално да оцени всички рискове и да даде полезни съвети, в зависимост от индивидуалните особености на жената.

Ако преди да забременее, жената не си е и помисляла да бяга, то да започва, когато вече очаква дете, няма смисъл.

Това не е най-подходящият момент за рязка смяна на начина на живот, тъй като организмът не е свикнал с подобно натоварване.

И в най-добрия случай, вследствие на бягането организмът реагира с болезнени усещания в гърба и в краката. В най-лошия – интензивните тренировки могат да доведат до отлепване на плацентата и дори да предизвикат спонтанен аборт или преждевременно раждане.

Бягане и други упражнения за бременни

В медицинските среди няма единно мнение относно бягането и активната физическа активност при бременност.
Някои специалисти са категорично против това, докато част от лекарите смятат подобно натоварване за полезно както за бъдещата майка, така и за детето.

Единственото, с което са съгласни всички специалисти, е това, че при бременност може да се бяга само след изследвания и получаване на разрешение от наблюдаващия бременната акушер-гинеколог.

Само този специалист познава реалното здравословно състояние на жената, нейните пределни възможности и особености на протичане конкретно на бременността.

Ако в най-добрия случай съществуват противопоказания за бягане, то няма смисъл да се рискува собственото здраве и живота на детето.

Следва да се избере друго подходящо натоварване и специален фитнес за бременни.

По време на бягане е възможно да възникнат следните потенциални опасности за бременната:

  • Бягането не само влияе на ставите, но може да предизвика повишаване на тонуса на матката и дори кръвотечение;
  • При бягане органите на малкия таз не получават достатъчно кислород, което може да доведе до хипоксия на плода;
  • Бягането в първия триместър на бременността е особено опасно, поради риска от възникване на нарушения при залагане на вътрешните органи на детето.

Гинеколозите обикновено затова дават разрешение за бягане на жените, които редовно са тренирали с тях. Но все пак се предупреждава за необходимостта от въздържание от усилено натоварване или твърде интензивни занятия.

И за професионалните спортистки не се препоръчва бягане във втората половина на бременността. Изместването на центъра на тежестта увеличава риска от падания и травми.

При липса на противопоказания и ако бъдещата майка се чувства добре не е нужно да се спира със сутрешното бягане. Има няколко варианта:

  • Леко бягане – най-подходящият вариант за бременни, при който всеки 5 минути спокойно бягане се редуват с 10 минути бързо ходене. Общото време за тренировка е не повече от 30 минути.
  • Джогинг – това е бавно бягане е по-подходящо за опитни, тренирани дами. Общото време за бягане в първия триместър е 15 минути, а във втория – не повече от 10 минути.

Жените, които до преди да забременеят не са бягали, но нямат противопоказания за физическа активност, по-добре да се разхождат.