„Там няма такова положение, човек да се пенсионира, да се затвори у дома и да гледа телевизия“. Хората в напреднала възраст в Китай се занимават със спорт, пътуват и ходят на срещи. И в резултат на това КНР достигна второто място в света по брой на дълголетниците.

78-годишният пенсионер Чжу Хоу всяка вечер излиза на улицата, за да … танцува. Във почти всички градове в Китай има оборудвани специални места за тази цел – след настъпване на нощта там се събират цели тълпи от хора в напреднала възраст. „Това е, за да не застоява кръвта в краката“ – обяснява Чжу Хоу. - На стария човек му е необходимо движение… Както говореше моята баба – ако лежиш, така и вече няма да можеш да ставаш“.

В Китай на хората на преклонна възраст се обръща особено внимание – навсякъде по парковете има спортни площадки за пенсионери – там може да се види как стотици баби и дядовци, събрали се заедно, тренират, използвайки гирички, занимават се с гимнастика ушу и дихателни упражнения цигун.

Продължителността на живота в Китай по данни на Световната здравна организация за 2014 г. е достигнала 76 години, а през 2030 г. /според прогнозите на Министерството на здравеопазването на Поднебесната империя/ ще надмине 80 г.

За сравнение само преди малко повече от 50 години, в началото на 60-те години на миналия век китайците средно не са живели не повече от 43.5 години. Дори България изостава по този показател от Китай, тъй като средната продължителност на живота у нас за изминалата година е 74.5 години.

„Пътуват, обичат и работят“

Преди всичко нашите пенсионери са много активни – смята професорът по медицина Хей Лун от гр. Гуанджоу, Югоизточен Китай. – В Поднебесната империя няма такова положение човек да се пенсионира и после с месеци да стои в дома си и да гледа телевизия, оплаквайки се от влошеното си здраве.

Повечето от старите хора се отправят на пътешествия, обикалят цялата страна на автобуси, с раница на гърба – отиват в планините и до океаните. Тези, които са сами започват нов личен живот, запознават се с възможностите в Интернет – за последните години броят на пенсионерите, отбелязващи празника на влюбените Св. Валентин, се е увеличил с 50%.

Навсякъде по ресторантите могат да се видят двойки в напреднала възраст, които се прегръщат един друг толкова страстно, както младите. Повечето от хората, живеещи по селата, след пенсионирането си, понякога и на 70-годишна възраст, продължават да работят на полето или в градините си, говорейки: „Не трябва да спираш бягащия тигър от движение, иначе той ще умре!“

Пенсиите в Китай са малки, по селата хората навсякъде получават по 120 юана, което по настоящия курс на лева е едва 36.21 лева. За сравнение в България най-ниските пенсии започват от 155 лева.

Важно е да се отбележи в тази връзка, че в член 49 на Конституцията на КНР е закрепено задължението на децата да се грижат за старите си родители, в противен случай последните могат да ги дадат под съд и да изискват тази грижа чрез принудителни мерки.

Според социологическите проучвания, 90% от старите хора в Китай смятат, че след като са се пенсионирали живеят много по-добре, отколкото през младите си години.