Към края на зимата организмът обикновено изпитва недостиг на витамини. Сезонните плодове и зеленчуци още ги няма, а тези, които се предлагат по магазините и по пазарите са вносни от Гърция и Турция обикновено, са доста скъпи и съдържат доста по-малко витамини.

За попълването на недостига на витамини и минерали помагат соковете.

Какво има в една чаша сок

Изследване на хранителната стойност на соковете, които наскоро бе публикувано в рецензирано издание, показва, че най-важните вещества в соковете са полифенолите – флавоноиди, фенолни киселини и каротиноиди (бета каротин и ликопен).

Смятат се за антиоксиданти, които помагат за съхранение на младостта и здравето. Също всички сокове съдържат в значими концентрации калий и магнезий.

Всеки вид сок се отличава от уникален набор природни съединения. Цитрусовите сокове са източник на витамин С, фолати, ананасов – манган, витамин С и витамини от група В, ябълков – хром, гроздов – мобилден, желязо и хром, нар – мед и танини, вишнев – желязо, мед и пантотенова киселина.

Зеленчуковите сокове, сред които доматен и морковен, съдържат широк спектър от нутриенти, необходими за човека, включително и каротиноиди.

Соковете с част от плодовете и тези, които не са избистрени, могат да са източник на пектини и като цяло на растителни влакна.

Затова редувайки соковете може да си осигурим постъпването на до 75% от необходимите ни биологично активни съединения.

Как правилно да включим соковете в менюто

При отчитане на факта, че повечето хора не консумират достатъчно плодове и зеленчуци, желателно е да не са по-малко от 400-500 грама, то за попълване на потребността от витамини, микроелементи и други полезни вещества се препоръчва по една чаша сок на ден. Това са приблизително 200-250 мл.

Чаша сок може да е алтернатива на една порция плодове и зеленчуци, които обикновено не изяждаме.

Ако човек няма възможност да хапне изобщо никакви зеленчуци през деня, то тази норма може да е още по-голяма, например, вместо една порция зеленчуци, още една чаша сок.

Ако пък се спортува по-интензивно, също може да си позволи не една, а 2-3 чаши сок на ден. Касае се именно за сокове, а не за компоти или съдържащи сокове напитки, в които има немалко добавена захар.

Соковете с частици плод или зеленчук са за предпочитане, тъй като в тях има растителни влакна, от които се нуждае организмът и които често приемаме в недостатъчно количество.

Още повече, че има заболявания, при които определени заболявания се препоръчва да се включат в диетата.

Например, при болните от сърце може да се препоръча доматен сок – за такива пациенти това, дори е за предпочитане пред пресните домати.

Какво е важно да знаем при покупка

Погледнете етикета какво точно купувате. Има разлики между сок, нектар и съдържаща сок напитка. В сока трябва да има не по-малко от 100% сок, в нектара, в зависимост от вида на плода или зеленчука, не по-малко от 20-50% сок, в компота – не по-малко от 15% сок, а в сокосъдържащите напитки – не по-малко от 10% плодово или съответно зеленчуково съдържание.

За съдържащата сок напитка от лимон или лайм – не по-малко от 5%.

Какво може да има в един сок, освен сок

Консерванти, оцветители, овкусители и ароматизатори  е забранено да се добавят в сокове и нектари. В плодовете са разрешени само натуралните ароматизатори.

Захар в соковете може да има не повече от 1,5% от масата на готовата продукция. За коригиране на вкуса захар се добавя обикновено в нектарите и в компотите и в някои зеленчукови сокове.

В плодовите сокове за детско хранене захар не се разрешава да се добавя.

Киселините – лимонена, ябълкова, винена, могат да се добавят в сокове, нектари и компоти като регулатори на киселинността.

Мед може да се използва при производството на нектари и компоти.

Сол – готварска или морска, както и подправки, могат да се добавят в зеленчуковите сокове.

Подсладители се допускат при производството на нектари. Информация за добавените подсладители трябва да е указана в наименованието на продукта. В соковете, които са за детско хранене не се допуска влагането на подсладители.