Съществува ли тъга по прегръдки? Наистина ли възрастните също е необходимо често да се прегръщат? Какво се случва, ако не прегръщаме близки и роднини?

Какво е това тактилен глад

Много учени са обезпокоени от това, че по време на пандемията много от жителите на планетата се оказаха в изолация, като някои от тях са напълно самотни.

Доброволно или принудително са се лишавали от възможността за общуване и физически контакт с близки хора, включително и прегръдки, важен компонент на такъв контакт.

Това явление е получило название тактилен глад, тоест недостиг на тактилни усещания.

В медицинската литература няма единно определение за тактилен глад. Забелязано е обаче, че възниква, когато човек по някакви причини е лишен от възможности за докосвания. Тактилният глад се развива често при изоставени деца.

Аналогична е ситуацията по време на пандемията, когато хората принудително се оказват в самоизолация и нямат възможност да прегръщат близки и да се докосват до тях.

Тактилният глад може да се сравни с обикновения недостиг на храна, с тази разлика, че нормата прегръдки за всеки е различна.

Така например, един човек е достатъчно да прегърне близък при среща и на раздяла, а за друг е много важно да се докосва постоянно.

Има и такива, които категорично не приемат, когато ги пипат, избягват всякакви прегръдки. Такава нетактилна изолация заради пандемията нанесе може би по-малко вреда, но за повечето хора съвсем не е било лесно.

Тактилният глад – това не е ново явление. Пандемията отдалечи хората, на първо място дистанционната работа, при която не е необходимо да се виждаме един друг на живо и все повече време прекарваме в интернет.

Експертите обаче смятат, че пандемията само задълбочи проблема, но не е създаден по това време. Така например, още през 2018 г. е проведено интересно изследване по тази тема.

Учените започват да наблюдават пасажерите на самолети, които 98% от времето прекарват съсредоточени върху телефоните си, и почти не общуват помежду си.

Епохата на задушевните разговори със случайни спътници остана видимо в миналото. Хората постепенно губят навици за живо общуване. И страдат от това, понякога без да разбират защо.

Защо са ни необходими прегръдки

Учените твърдят, че докосвания са необходими за всички – възрастни и деца, мъже и жени. В детска възраст потребността от телесен контакт е по-висок, но сериозните чичовци и лели също не трябва да се отказват от удоволствието да се прегръщат с роднини и близки.

Ето каква е и ползата от прегръдките:

Дават усещане за безопасност

От гледна точка на биологията и еволюцията човек е социално същество. За да се чувства в безопасност, е необходимо да е своята среда. Такова усещане създават докосванията на близък човек, приятели или дори колеги.

Това се дължи на блуждаещия нерв. Най-дългият нерв в човешкото тяло бързо реагира на желаните докосвания, изпраща сигнал в мозъка, и това дава отговор – разпускане на мускулите.

Създават доверие и за формиране на привързаност

По време на докосвания в организма се усилва образуването на хормона окситоцин. Този хормон отговаря за формиране на доверие и привързаност. „

Ето защо е толкова важно родителите да прекарват много време с деца и да го правят качествено – не в телефоните и в зрели разговори, а с включване в живота на децата – с игри и прегръдки.

Понижават нивото на стрес

Окситоцинът, който се синтезира по време на прегръдки, потиска образуването на хормона на стреса – кортизол. У човек се формира усещане, че е защитен.

Повишава се настроението

Обятията са като естествен антидепресант и помагат за справяне с лошото настроение.

Успокояват

Прегръдките и докосванията влияят на вегетативната нервна система – забавят пулса, понижават артериалното налягане, помагат да се успокоим. Това забелязват и учените.

Специалисти от Оксфорд провеждат интересен експеримент с участие на деца, на които вземат кръв от вена. Оказва се, че погалването от вътрешната страна на предмишницата помага на децата по-добре да понесат тези манипулации, а възрастните да усетят грижа за детето и да подобрят контакта си с него.

Укрепват здравето

Прегръдките понижават нивата на кортизола – това означава, че намалява натоварването върху вътрешните органи, и по-точно върху сърцето, понижава се артериалното налягане.

Също така докосванията повишават нивата на левкоцитите – белите кръвни телца, които предпазват от инфекции.

Какво се случва, ако не прегръщаме никого

Учените отдавна са забелязали, че хората, страдащи от тактилен глад по-често боледуват. За това има вина кортизолът, който неблагоприятно влияе на сърцето и на кръвоносните съдове.

При недостиг на докосвания също така се развива емоционална студенина, повишава се тревожността и се създават условия за развитие на депресии.

Известно е също така, че дефицитът на прегръдки в детска и юношеска възраст води до това, че в бъдеще човек трудно изгражда отношения с приятели, колеги и партньори.