Изследванията показват, че часовникът тиктака не само за жените, но и за мъжете.

През октомври 2012 г. индиец счупи световният рекорд, като на 96-годишна възраст стана най-старият баща в света – 52-годишната му жена ражда втори син. Предходният рекорд е от същия човек – първият му син се ражда през 2010 г., когато е на 94 години.

Затруднява ли се създаването на деца с напредването на възрастта

Случаите, в които мъже в много напреднала възраст, стават бащи, съвсем не са рядкост, особено сред популярните личности.

Род Стюарт, когато е на 66 години, му се ражда 8-мото дете. Още един рокер, Мик Джагър, за пореден път става баща, когато е на 72 години. Бившият шеф на Формула 1 Бърни Екълстоун през юли 2020 г. става баща за четвърти път. Екълстоун е на 89 години през 2020 г.

Мъжкият организъм произвежда сперматозоиди от полова зрялост до дълбока старост, затова теоретично мъжете могат да продължават да създават деца, докато физически имат възможност.

Същевременно при жените прозорецът на фертилността се затваря сравнително рано. След 51-годишна възраст – средната възраст за настъпване на менопауза – функцията на яйчниците угасва и настъпва безплодие.

Освен това, със стареенето на женския организъм и количеството, и качеството на яйцеклетките се понижава, в тях се натрупват хромозомни грешки, което повишава риска от раждане на дете със синдром на Даун.

Тези биологични различия между половете са в основата на предупрежденията за тиктакащия часовник, за който често се налага да слушат жените, решили да отложат майчинството за по-късна възраст. Всъщност всичко далеч не е толкова просто, както показват изследванията, мъжката фертилност, също в огромна степен зависи от възрастта.

Така, според резултатите от изследванията, публикувани през август 2000 г., при мъжете над 40 години шансовете за зачеване на дете в рамките на годината са с 30% по-ниски, отколкото при по-младите от 30 години.

И макар, тестисите да продължават да образуват сперматозоиди, с възрастта качеството на спермата се понижава. Понижава се концентрацията на половите клетки в семенната течност, влошава се подвижността на сперматозоидите.

Те се деформират, което се отразява неблагоприятно на тяхната способност за насочено придвижване по женските полови пътища, а това означава и за зачеването.

Авторите на изследване, резултатите от което са публикувани през 2013 г., анализират различни параметри на качеството на спермата на повече от 5000 мъже на възраст от 16 до 72 г.

До 34 г. мъжът е добре да е станал баща

Оказва се, че до 34-годишна възраст не протичат никакви изменения, но веднага след като мъжът премине този праг, ситуацията започва да се влошава.

След 40-годишна възраст се понижава концентрацията на сперматозоиди и съотношението на недеформираните полови клетки в семенната течност.

След 43-годишна възраст намалява и общата подвижност на сперматозоидите и тяхната способност да се движат в една посока. След 45 години започва да намалява обемът семенна течност, който се отделя при еякулация.

Фактът, че с напредването на възрастта качеството на мъжката сперма се влошава по всички параметри, потвърждават и публикувани през 2015 г. резултати от мета-анализ на данните, получени при 90 изследвания на тази тема.

Напредналата възраст на бащата също може да се отрази неблагоприятно на здравето на детето.

Колкото е по-възрастен мъжът, толкова повече дефекти и мутации, се натрупват в ДНК на сперматозоидите. В случай че яйцеклетката е оплодена от такава увредена мъжка полова клетка, се повишава риска от спонтанен аборт и други аномалии на бременността.

Деца от бащи в по-напреднала възраст са с повишен риск от генетични нарушения, детски рак, аутизъм и други тежки невропсихиатрични разстройства.

Така, според резултатите от изследване, публикувано през 2018 г. в списание BMJ, децата, чиито бащи са над 45 години, са с по-голяма вероятност да се родят недоносени, с ниско тегло или с ниски показатели по скалата Абгар – скалата за оценка на здравето на новородените.

По-висока е, отколкото при децата на младите бащи. При новородените, бащите на които са над 55 г., след раждането е повишен рискът от дихателна недостатъчност и необходимост от мероприятия по реанимация при раждане.

Така, към тиктакането на биологичния часовник следва да се прислушват не само жените, но и мъжете.