Народната медицина притежава някои доста ефикасни средства, които в различни съчетания и по отделно могат да се използват не само профилактично с цел предпазване от появата на определени заболявания, но и като помощно средство в тяхното лечение.

Чаят Демир Бозан е чудесен пример, тъй като може да се използва както от напълно здрави хора, така и като допълнително средство в лечението на хора, страдащи от определени здравословни проблеми. 

Какво представлява чаят Демир Бозан

Чаят Демир Бозан е билкова смес, в която няма нищо вредно или противопоказно. Въпреки това, правилният подход е да се консултирате със своя лекуващ лекар, който да потвърди, че можете да пиете чай с подобни съставки без да има някакви противопоказания за вас и за лекарствата, които евентуално приемате.

Какво съдържа чаят Демир Бозан

Чаят Демир Бозан съдържа комбинация от билки, които са добре познати на Балканите и се използват в народната медицина от векове. Те са известни не само с лечебните си свойства, но и с дъхавия си аромат, който превръща консумацията на този чай в истинско удоволствие за сетивата.

Великденче

Великденчето е дребно многогодишно растение от семейството на живовляка. То се отличава с дребния си ръст до около 30 сантиметра и с изключително нежния си и привлекателен бледо лилав цвят. Великденчето цъфти през пролетта, откъдето идва и неговото наименование. В народната медицина то се използва за прочистване на кръвта, което го прави много ценно при различни заболявания. Притежава също така отхрачващи и антисептични свойства.

Царевична коса

Царевичната коса е една от онези билки, които притежават много силни свойства в определени области. Тя има много широко приложение при проблеми с бъбреците и уринарния тракт, като се използва при бъбречно-каменна болест, песъчинки и при уринарни инфекции, например цистит.

Котешка стъпка

Котешката стъпка е дребно едногодишно растение, което се отличава с интересните си светло лилави цветчета, наподобяващи следа от котешка лапа. Растението е известно с лечебните си свойства върху върху кръвоносната система. Притежава ясно изразен успокояващ ефект и има известни регенеративни свойства, поради което се използва за заздравяване на рани.

Цвят от спирея

Цветът от спирея се използва от народната медицина както външно така и вътрешно. Отварата има силни антисептични свойства, поради което се използва за прочистване на рани и възпаления на очите. Има много добър ефект при хора, които страдат от проблеми със ставите. Освен това, има диуретични свойства, поради което се използва от хора, задържащи вода.

Хвощ

Хвощът има силно изразен антибактериален и противовъзпалителен ефект. Може да се използва при високо кръвно налягане, при бронхит и при проблеми с бъбреците. Особено добър ефект има при различни състояния, свързани с кръвоизливи и кървене.

Лист от глог с цвят

Тази билка се използва за третиране на различни проблеми, но особено много се препоръчва при проблеми с нервите и при проблеми със сърдечно-съдовата система. Той има успокояващ ефект, помага за регулирането на сърдечния ритъм, благоприятства добрия сън и като цяло отпуска. Едно от свойствата му е да разширява кръвоносните съдове и благоприятства дейността на отделителната система.

Какъв ефект да очакваме от чая на Демир Бозан

Чаят на Демир Бозан има много благоприятно действие върху човешкия организъм. Той може да се използва при различни органи и системи. Действа имуностимулиращо и цялостно укрепва човешкия организъм.

Чаят има изключително благоприятен ефект върху дихателната система, тъй като действа отхрачващо и проявява мощни антисептични свойства. Облекчава дишането след прекаран бронхит, тъй като помага за пречистването на дробовете от заседналия в тях жилав секрет. По този начин помага за по-бързото възстановяване след боледуване.

Чаят помага и при стомашно-чревни проблеми. Той е особено ефикасен при оплаквания, свързани с жлъчката, като има ясно изразено жлъчегонно действие. Освен това, помага за пречистването на кръвта и подобрява функцията на черния дроб, което го прави отличен избор при различни чернодробни проблеми.

Тъй като една част от билките в състава на чая Демир Бозан са известни в народната медицина с ефекта си върху сърдечно-съдовата система, едва ли е изненада, че той е толкова подходящ за здравето на сърцето и на нервната система. Той действа съдово разширяващо, отпуска и успокоява, като по този начин помага за регулиране на кръвното налягане.

Въздействието върху нервната система помага и в други направления. Приеман редовно, чаят може чувствително да облекчи стреса и по този начин може да помогне за справянето с различни депресивни състояния, особено когато са причинени от нервно напрежение и претоварване.

Чаят Демир Бозан има и диуретично действие. Той подпомага здравето на хора, които страдат от задържане на вода, като разширява уринарния тракт и помага за отделянето на излишните течности от организма.

Билковата отвара благоприятства и обмяната на веществата. Това може да окаже не само освежаващ и ободряващ ефект, но също и да помогне на хора с недостатъчно активно храносмилане.

Чаят помага и при различни кожни заболявания, включително при екзема. Може да се използва за компреси и за промивка на рани, а освен това би могъл да се използва и при блефарит и други възпаления на очите.