Днес са популярни средствата за бързо сваляне на килограми. Но практиката показва, че те могат и да са опасни за здравето. Въпреки това, броят на хората желаещи да получат бърз резултат, не намалява.

Съществуват ли натурални средства, които да ускорят отслабването. Учените уверяват, че отговорът е - да. Още по-хубавата новина е, че те са полезни за здравето.

Чайове за отслабване – какво наистина работи

Натуралните чайове за отслабване не могат да помогнат за бързо сваляне на килограми, както не съществуват и вълшебни хапчета, които мигновено да изгарят мазнините. Но и мастните отлагания по корема, бедрата, образуването на паласки и седалищните части са се отлагали дълго време.

Това означава, че са необходими дни, седмици, а понякога и месеци, за да се избавим от тях.

Чайовете за отслабване може да са помощници при свалянето на килограми. Ефективни са в комплекса на мерките за отслабване, които включват промяна в режима на хранене и добавяне на физическо натоварване.

Редовното пиене на чай е свързано и с други преимущества за здравето. Доказано е, че пиенето на напитката намалява риска от сърдечно-съдови заболявания и диабет, укрепва имунитета и поддържа нивото на енергията през деня.

Учените са доказали, че чаят улун и зеленият чай помагат на организма по-добре да метаболизира мазнините. А чаят Пу-ер, ферментирала напитка от Китай, поддържа дебелото черво в добро състояние, което е от полза за отслабването.

Най-ефективните чайове за отслабване

Макар и да съществуват ограничено количество изследвания, посветени на това как чаят влияе на отслабването, проведени с участието на хора, някои научни трудове дават многообещаващи резултати.

1.Зелен чай

Зеленият чай може да увеличи окислението на мазнините, тоест да способства за преобразуването на мастните отлагания в енергия. Това на свой ред благоприятства свалянето на килограми.

Ефектът е обусловен от съдържанието в зеления чай на антиоксиданти – катехини, които, както показват изследванията, стимулират изгарянето на мазнини, и особено по време на физическо натоварване.

Как да го приемаме

Доколкото чаша зелен чай съдържа около 28 мг кофеин се препоръчва да се пие в началото на деня и до около 4 часа вечерта. Може да се пие всеки вид зелен чай. Напитката трябва да е гореща или студена. Препоръчително е да се приема и преди тренировка.

2.Чай Улун

Както и зеленият чай, тази напитка демонстрира свойството да ускорява метаболизма на мазнини в организма.

В научен труд от 2009 г. 70 процента от участниците в експеримента с диагноза тежко затлъстяване, които си варили и пили по 8 грама чай Улун дневно, свалили повече от 0,9 кг излишно тегло, а 22% - повече от 2,7 кг.

Заради високото съдържание на кофеин – 38 мг на чаша, се препоръчва чаят Илун да се прием в първата половина на деня и във втората, но до 4 часа следобед.

3.Черен чай

Черният чай се добива от листата на растението Камелия синензис, което е богато на антиоксиданти. Така полифенолите, присъстващи в растението, могат да способстват за намаляване на теглото, като се намалява приема на калории и се стимулира разграждането на мазнини.

Черният чай е най-добре да се пие без добавки и подсладители. И не следва да се увеличва дневната норма, тъй като не би се стигнало до подобряване на резултата.

4.Чай Пу-Ер

Основното предимство на чая Пу-Ер за отслабване е в това, че помага за контрол на кръвната захар. Това е важно, защото наднорменото количество глюкоза в организма може да премине към мастни запаси, което увеличава риска от наднормено тегло.

5.Бял чай

Изследванията показват, че белият чай съдържа антиоксиданти, които могат да ускорят изгарянето на мазнини.

Предимство на белия чай е още и в това, че има нежен, сладникав вкус. Може да се пие както в горещ, така и в студен вид.

6.Чай от каркаде

Тази разновидност на билковия чай от цветовете на хибискус може да предотврати развитие на затлъстяване.

Чаят от хибискус не съдържа кофеин, затова може да го приема всеки, който иска да отслабне, по всяко време на денонощието. Само това да носи истинско удоволствие.