Не позволявайте на хранително отравяне да съсипе летните ви забавления. Прочетете кои са храните, които могат да ви разболеят.

Кой не обича пикници и барбекюта? Проблемът е там, че ако не сте проверели предварително произхода на храната си може да станете жертва на хранително заболяване. Всяка година приблизително 1 на всеки 6 американци се разболява, а 128 000 са хоспитализирани от хранителни разстройства, според Центъра за контрол и превенция на заболяванията .

Сред известните ни 31 патогени, повечето смъртни случаи са причинени от салмонела, токсоплазмоза, листерия и норовирус.

Бургери

Недостатъчната термична обработка на месото може да ви изложи на риск от потенциално животозастрашаващото заболяване от подтип на бактериите на ешерихия коли, наречен O157: H7. Едно огнище през 2014 г., свързано с телешка кайма, замърсена с този вид Е. Коли засяга 12 души от четири различни държави. Месото от говеждо трябва да се обработва минимум на 160 градуса, за да се предотврати заразяване с ешерихия коли.

Кълнове

Ако обичате да добавяте шепа сурови кълнове към менюто си, през лятото това определено не е добра идея, понеже може да стане причина за хранително отравяне. Семената и бобовите растения се нуждаят от топли и влажни условия, за да растат, но те могат да бъдат и идеални за развитието на бактерии, включително салмонела, листерия и Е. коли.

Дори кълнове, отглеждани в санитарни условия могат да доведат до поява на вредни бактерии, ако семената са били заразени. Кълновете лесно задържат бактерии и когато се изложат на влага, рискът от хранителни отравяния се умножава.

Салата „Цезар“

Ако в летните горещини приготвяте салата „Цезар“ по традиционния начин със сурови яйца, също може да станете жертва на хранително отравяне. Закупеният от магазина бутилиран дресинг е пастьоризиран. Трябва да внимавате при домашно приготвения дресинг.

Лори Занини, известен диетолог от Лос Анджелис, съветва да обърнете внимание на всичко, което може да се направи от сурови или полусурови яйца, особено ако не са пастьоризирано. Агенцията по храните и лекарствата препоръчва яйцата за готвене старателно и измиване на цялото оборудване, преди да се приготвят яйцата.

Зеленолистни салати

Какви хигиенни навици трябва да придобиете, когато приготвяте любимата си салата от марули? В доклад на Центъра за контрол и превенция на заболяванията се съобщава, че зелените салати от марули, цикория, спанак, зеле, къдраво зеле, рукола имат 262 огнища, включващи 8836 регистрирани случаи на хранително заболяване между 1998 г. и 2008 г.

Има няколко начина, чрез които зелените салати могат да бъдат замърсени: във фермата от тор или изплакване с мръсна вода; когато болен човек приготвя салата, без да си измие ръцете; и чрез кръстосано замърсяване у дома (например, ако използване една и съща дъска за рязане на сурово месо и салата.) Предварително старателно измийте листните зеленчуци, като ги поставите под течаща вода в голям гевгир.

Стридите

Знаете ли, че ако консумирате сурови миди или стриди може да се заразте с Vibrio parahaemolyticus и Vibrio vulnificus? И двата вида бактерии причиняват диария, повръщане и коремна болка при здрави хора. Ако страдате от чернодробни заболявания, диабет, рак, стомашни разстройства или друго състояние, което засяга имунната система, заразяването с Вибрио вулнификус е изключително опасно. Половината от всички заразени с Вибрио вулнификус кръвни инфекции завършват фатално.