Бенките с черен цвят представляват специфичното вещество меланин, количеството на който влияе на наситеността и оттенъка на пигментното петно.

Появата на черна бенка често е признак за здравословни проблеми, затова и специалистите препоръчват от време на време да преглеждаме тялото си за наличие на подобни петна.

Причини за черна бенка

Най-често се появява на друг невус – обикновено с кафяв цвят. Това може да се случи по няколко причини:

1. Ултравиолетови лъчи – всички знаят, че продължителният престой на слънце е вреден за здравето на кожата. Помнете, че в черните бенки се намира голямо количество меланоцити. Именно те се прераждат в злокачествени туморни клетки.
2. Промени в хормоналния фон – обикновено черните бенки се появяват по тялото през пубертета или в периода на бременност, през менопауза.
3. Травма на невус – дори ако невусът постоянно се трие в дрехите, това може да доведе до неговото потъмняване.

Опасни ли са черните бенки?

Когато пигментно вещество се натрупва в максимално количество, невусът може да потъмнее до черно.

Разбира се, черната бенка винаги изглежда много неприятно и опасно, но това не означава, че се е изражда или вече се изродила в злокачествен тумор.

Ако размерът на невуса не превишава 4 мм, неговата повърхност е равна и гладка, а формата му правилна, то по-скоро не е нужно да се притеснявате от злокачествено заболяване.

Обикновено черните бенки са вродени пигментни петна. Често се появяват при деца до 16 години и не са патология. Ако пък невус с черен цвят се появи на тялото на възрастен човек, се налага да се покаже на лекар.

Ако бенката стане черна

Черните бенки могат да се появяват на човешкото тяло през целия живот. На този процес влияят измененията, които се случват на кожата, а също и външните фактори.

Невинаги подобни изменения могат да са опасни за вашето здраве. Понякога промените във външния вид на бенките се смятат за норма.

Следва да се има предвид обаче, че ако бенката стане черна много бързо, започне да променя формата си, размерите и повърхността, това означава, че трябва колкото се може по-скоро да се посети лекар.

Дори ако невусът с времето намали размерите си и престане да се променя, това не означава, че опасността е отминала.

Ако червена бенка стане черна

Ако черният невус се появи сам през пубертета, няма повод за паника. Много по-опасно е, ако червена бенка стане черна за много кратък промеждутък от време. Това може да е признак на образуване на меланом.

Обърнете внимание, че черната бенка може и да не почернее веднага. При някои хора първо се появяват черни пигментни петна вътре в бенката, което е признак на протичащ неблагоприятен процес в организма.

Симптоми на черна бенка

Невинаги, ако една бенка стане черна, означава непременно, че се развива рак на кожата. Подобна пигментация може да е свързана с изменения в хормоналния фон.

Следва да се има предвид, че нови невуси се появяват постоянно, независимо от възрастта и здравето на човека.

За норма се смята, ако пигментацията, която се е появила на някакво определено място на кожата, не се променя с времето.

Ако на крака или на ръката на детето се появи пигментно петно с черен цвят, то трябва да расте заедно с детето през целия му живот.

Ако забележите обаче, че невусът расте твърде бързо, променя се неговата повърхност и форма, това може да е признак за развитие на меланом.