Защо дори и днес хората продължават да вярват в предсказания и суеверия?

Боят от черната котката, която им пресича пътя плюят през лявото си рамо… Ние живеем в епохата на всемогъществото на науката, рационализма, желязната логика и това мракобесие би следвало да изчезне. И то абсолютно логично.

Но всичко е доста по-сложно. Суеверията са били, са и ще ги има. И да се установи причината за това явление, е необходимо да се намери такова поверие, което съществува при всички народи на всички континенти.

Черната котка е неудачен пример – на Запад тя е предвестник на нещастия и беди, а на Изток – на щастие. И ето защо това е счупеното огледало, което предвещава болести или смърт на неговия притежател, с това поверие са наясно дори и диваците, които никога не са виждали огледала.

Учените забелязали, че племената с първобитен начин на живот с една дума обозначават своето отражение във водата, в огледалото, в образа им на снимка и дори това на своята сянка. И тази дума превеждат като „душа“ или „двойник“. Те са убедени, че „травмата“ на техния двойник, ще доведе до тяхното нещастие.

Закон за подобието

С такава логика се обяснява първият принцип на магическия начин на мислене или закон за подобието: подобното произвежда подобно. Неговата същност се състои в това, че подобните предмети и явления са по някакъв начин са свързани и могат да влияят едно на друго.

Поради това манипулациите с отражения, снимки, сянка или дори с кукла и рисунка могат да се използват за нанасяне на вреда на този, чиято личност те изобразяват.

След това се поставят игли в очите на образа и снимката бързо се разкъсва на парчето, подобни ритуали извършват и племената с примитивен начин на живот, които „улавят“ сянката или изображението във водата.

Подобен ритуал се извършва и когато на детето му падне млечен зъб. Падналият зъб се слага някъде под подовото покритие, а в България традицията е детето да си хвърля зъбчето на керемиден покрив.

Този обичай е разпространен не само в Европа, но и сред народите, които не знаят какво е цокъл, нито дори какво е под. Например, в Африка, Океания и някои региони на Индия се използват и някои словесни формули, а млечният зъб обикновено, както и у нас, се хвърля на покрива.

В тези държави повечето къщи са сламени, а в сламените бали на покрива живеят мишки.

На много место по света, зъба обикновено се хвърля в места, обикновени обитавани от гризачи. Ясно е, че този ритуал също е свързан със закона на подобието – острите и здрави зъби на гризачите могат да помогнат на детето да има също здрави и силни зъби.

Би следвало да се съгласим, че в това има смисъл и дори си има и някаква собствена логика. Особено, ако се отчете факта, че всичко това е измислено много преди възникването на стоматологията и съпротивлението на материалите.

В това има нещо и от допотопната трансплантология – да постави на детето здравият зъб на гризача, вместо млечния. Изобщо от този принцип на подобието е възникнала и съвременната медицина.

Затова към суеверията трябва да се отнасяме с разбиране. Това е детството на нашите мисли, което завинаги ще остане с нас и от което са израснали науката, културата и религията.