За много хора независимо от сферата им на дейност , са присъщи предубеждения срещу черната котка, числото „13“ и т.н. Но има и поверия, които не обединяват всички, а изключително колеги – тоест работещите в една сфера.

Космическите ритуали

Най-суеверната професия е тази на космонавтите. Вместо думата „последен“ тези смели хора казват „краен“, пишат само със сини химикали или мастило и се опитват да не държат сред предметите си за лична употреба такива с черен цвят.

Дори космонавтите се стараят да се обличат ярко – червени, сини и зелени костюми на тях са им доста по-удобни. Никакви мрачни тонове!

Автор на множество суеверия сред космонавтите бил генералният руски конструктор Сергей Королев.

Той не харесвал стартовете в понеделник, тоест да бъдат изстрелвани ракети и според слуховете винаги отстоявал рязко тази своя позиция. Завистливите хора обяснявали това негово поверие с факта, че като всеки руснак през почивните дни и Королев обичал да прекалява с алкохола.

А в организиране на работата по изстрелване на ракетите били ангажирани много хора. Ако не се зареди, както трябва, с гориво ракетата или ако някой забрави парцал в дюзата и катастрофата е сигурна.

Така например в един такъв злощастен понеделник била объркана последователността от командите. В резултат на това загинали един руски маршал, а с него и няколко десетки души, намиращи се в близост до площадката, от където се изстрелвали ракетите.

Още едно любимо суеверие на космонавтите – да отиват преди изстрелването на ракетите по малка нужда. Неин „изобретател“ е Юрий Гагарин. И още космонавтите никога не се връщат у дома, дори и да са забравили нещо важно.

Гагарин, например се върнал за забравен пропуск преди своя последен полет и се разбил. А на един от космодрумите в Русия преди изстрелване на ракета носител на корпуса ѝ винаги пишат „Таня“.

За първи път това име било написано на първата ракета от офицер, който бил влюбен в девойка с такова име. И когато веднъж забравили да напишат това име и ракетата се взривила на старта.

На лекарите нищо човешко не им е чуждо

Навярно повечето от нас смятат, че медицинските специалисти няма как да бъдат суеверни. Но това съвсем не е така. Например, лекарите никога не си сменят дежурствата.

Те вярват, че ако вземат дежурството на някой от колегите им, в тази нощна смяна ще им се случи нещо, което няма да им позволи да затворят очи, тоест да заспят дълго време.

Също така медицинските специалисти са убедени, че ако на първото спешно повикване дежурният екип е на 5-тия етаж /в 5-етажно лечебно заведение без асансьор/, то през цялата смяна на лекарите ще им се налага да се качват на последните етажи пеша.

Ако първият се окаже сложен пациент, означава, че на екипа няма да може да се отпусне през цялата нощ – тежко болните ще идват един след друг. Още едно медицинско суеверие – лекарите не трябва да правят любов в нощта преди дежурството си, иначе то ще бъде много тежко.

Хирурзите се опитват да не работят в понеделник и се счита за лоша поличба, ако по време на операцията на пода падне инструмент. За да неутрализират вредното поверие лекарите се стараят да не го забелязват – да не вдигат инструмента до края на операцията или дори се опитват съзнателно да го настъпят.