Причините за развитие на конюнктивит са вируси и бактерии, които обитават и водоемите. След къпане в басейни, езера, реки при децата е възможно развитие на възпаление на конюнктивата. Заразяването с конюнктивит е възможно и чрез хавлията и други средства за хигиена.

Конюнктивитът е заболяване, от което е боледувал почти всеки от нас. Това е възпаление на конюнктивата на очите, съпровождащо се с остра болка, зачервяване и сълзене.

По-често заболяването се развива при децата. На първо място, това е свързано с отслабената имунна система на децата, която не е в състояние да се справи с инфекциозните натоварвания.

Важно!

За ефективното лечение на бактериален конюнктивит е необходимо да се направи посявка от микрофлората на конюнктивата за нейната чувствителност към различните видове антибиотици.

Открити водоеми – потенциална опасност

Основната причина за развитие на конюнктивит са вируси и бактерии. Също има и алергичен конюнктивит, който се развива в сезона на цъфтежите.
Що се отнася до вирусния и бактериалния конюнктивит, то напълно възможно човек в зряла възраст и още повече дете да се зарази във водоем.

Било басейн, езеро или река, които е възможно да бъдат обитавани от патогенни микроорганизми. Най-чести са заразяванията с конюктивит след къпане в басейни за лично ползване, тъй като те обикновено не се дезинфекцират и към тях няма изисквания за обеззаразяване на водата, както за обществените.

Заразяването с конюнктивит е възможно също и от чужда хавлия. Ако сте решили да изпратите вашето дете на летен лагер, то задължително го предупредете да не използва чужди средства за хигиена.

Как да избягвате заразяване?

Ако от алергичен конюнктивит в период на цъфтеж е невъзможно да се избяга, то инфекциозните възпаления на очите е възможно да се предотвратят. За тази цел е необходимо придържането към елементарни хигиенни правила, към които следва да приучите и вашето дете от най-ранна възраст.

За профилактика на инфекциозен конюнктивит следва на първо място да научите вашето дете да мие ръцете си със сапун. Често инфекция се пренася към очите, тъй като децата имат навика да търкат очите си с ръце.

Важно е да се избягва къпането в малки водоеми със застояла вода, в която лесно се развиват патогенни микроорганизми и амеби.

При появата на първите симптоми на конюнктивит следва да се потърси лекарска помощ, който ще назначи съответното лечение. Желателно е в периода на заболяването да се ограничат контактите на детето с неговите приятели, поради голямата опасност от разпространение на инфекцията.

В допълнение

Основни правила за лечение

В зависимост от формата на конюнктивита на малкия пациент могат да бъдат назначени бактериални, противовирусни, противопаразитни или имуномодулиращи препарати. Във всеки един случай лечението е комплексно.

Нека да оставим този въпрос на преценката на специалистите и да се съсредоточим върху хигиенните правила. И бактериалната, и вирусната форма на конюнктивита са много заразни и лесно се предават при контакт с болен, важно е внимателно да се придържате към препоръчителните хигиенни правила:

1. Детето задължително да има собствена хавлия – и то винаги, а не само по време на лечението на конюнктивита;
2. Следете за чистотата на постелите на детето, сега е по-добре да ги сменяте всеки ден. Задължително гладете спалното бельо.
3. Постоянно мийте ръцете на детето – не забравяйте, че то постоянно ще се опитва да потърка с тях болните си очи.