Само ако е прясно, непреработено – в съчетание със средиземноморска диета.

Това показват резултати от изследване, проведено от учени от Австралийския национален университет и няколко други научни центрове на Австралия.

Червеното месо може да се окаже спасение от множествена склероза

Целта на учените се състояла в това да се изясни дали средиземноморският тип хранене може да понижи риска от разрушаване на миелиновия слой на нервните влакна, което обикновено предшества поставянето на диагноза „множествена склероза”.

Австралийски учени използвали данни от изследване, проведено през 2003-2006 г.

Целта на това изследване, в която били включени данните на 282 души с множествена склероза и на 558 здрави хора, се състояла в това да се открие връзка между факторите на околната среда и ранните симптоми на множествена склероза.

Авторите на новото изследване въз основа на получените отговори пресметнали в каква степен всеки от участниците спазвал средиземноморска диета и какви храни похапвал допълнително.

Сама по себе си средиземноморската диета не допринася за понижаване на риска от множествена склероза.

Ако към нея се добави по-прясно технологично преработено червено месо, вероятността от разрушаване на миелиновия слой на нервните влакна съществено се понижава.

Няма яснота защо червеното месо пази от множествена склероза

Защо червеното месо в съчетание със здравословна диета понижава риска от множествена склероза, не е ясно.

В месото се съдържат важни макро- и микроелементи, сред които белтъчини, желязо, цинк, селен, калий и витамин D, широк спектър от витамини от група В.

Много от тези вещества са важни за здравето на нервната система, пояснява авторът, ръководещ проучването.

Средиземноморската диета предполага високо ниво на потребление на разнообразни пресни зеленчуци, плодове, ядки, семена, бобови и пълнозърнести храни, зехтин, умерени количества – млечни продукти, риба и морски дарове, малко – бяло и червено месо, а също сладко и яйца.

Предходен тип изследвания показват, че този тип хранене спомага за удължаване на живота.

Благодарение на съчетанието от полезни храни се понижава риска от диабет, рак и сърдечно-съдови заболявания, старческа деменция и болест на Алцхаймер.