Над 80% от малките деца над 2 години се разболяват от ангина малко, след като започнат да посещават детска градина.

Затворените, почти непроветрявани помещения с плюшени играчки и килими плюс много деца в групата само помагат за разпространението на болестта. Да се разболее и едно дете от групата и след това всички се разболяват.

Организмът в ранна възраст още не е трениран, не е сформирал пълноценен имунен отговор към причинителя на ангината и затова се разболява. За често възпаление на сливиците се говори, ако рецидивът се случва повече от 6 пъти годишно.

Ангина – опасно или не

Както на повечето от нас им е известно, това е опасно инфекциозно заболяване, предаващо се от болен на здрав човек по битов – облизване на лъжичка след болен, по въздушно-капков, ако болният случайно се закашлял, кихнал в близост до здравия или по контактен път при целуване.

Правилната диагноза се поставя само от лекар след прегледа на малкия пациент и след резултата от изследванията.

Влошаването на състоянието започва с болки по тялото, обща слабост, повишена температура, чревно разстройство и загуба на апетит. Характерен признак е възпаленото гърло, покрито с бели гнойни петна.

Дължи се на възпаление на сливиците, чиято функция е борбата с вредните инфекциозни организми.

Детето започва да усеща болка при преглъщане и при говорене, появява се неприятна миризма в устата.

Какви са причините за възникване на заболяването?

• Прекомерно охлаждане на тялото;
• Понижаване на имунитета;
• Гъбични инфекции;
• Бактерии или вируси;

До 85% от случаите ангината се предизвиква от бета-хемолитичен стрептокок от група А. Когато се появи неразположение, количеството на стрептококите в организма е прекомерно.

За да ги унищожи имунната система образува антитела. Но често се случва имунните клетки да започнат да нападат не само стрептококите, но и клетките на организма.

Основно от това страдат сърцето и ставите на малкия човек. В най-тежките случаи възниква ревматизъм, нефрит или сърдечно-съдови заболявания.

Лекарите също откриват ангина на фона на общо отслабване на имунитета, дължащо се на слабопротичащ хроничен тонзилит, синузит или други заболявания на носоглътката.

Да помогнат на „детето“ да се разболее, могат и нелекувани кариозни зъби, през които инфекцията лесно прониква в организма.

Затова, особено при децата, лечението на дори и невинна хрема и настинката не трябва да се отлага – отлагането може да стане причина за големи проблеми в бъдеще.

Допълнително е необходимо да се следи дневния режим на детето, да не се допуска попадането му в нервни и стресови ситуация.

Как да се излекува и да не се допусне повторение на ангината?

Заболяването се лекува с медикаментозни средства по лекарско предписание след преглед и получаването на резултатите от медицинските изследвания.

Само в 35% от случаите на увеличени зачервени сливици свидетелстват за ангина. Подобна е клиничната картина при дифтерия, болест на Епщейн-Бар, скарлатина, поради тази причина поставянето на диагноза трябва да се осъществи от специалист.

При бактериална форма лекарите назначават антибиотици от пеницилиновата група – най-често амоксициклин, и цефалоспирини, които потискат патогенните микроорганизми.

Антибиотиците от тези групи показват най-висока активност при тежките форми на заболяване. При чести рецидиви се препоръчва „Амоксиклав“ – комбиниран препарат от амоксициклин и клавуланова киселина.

Когато са под формата на таблетки антибиотиците започват да действат след 48-72 часа, а по-добри резултатите показва инжектирането им вътремускулно.