Много хора през последните години предпочитат да похапват предимно растителни храни. Проблемът е, че след тази сериозна стъпка те рязко започват да приемат идеята за това, че наслагването на килограми посредством яденето на растения е на практика невъзможно.

Бе да, ама не…

Днес ще ти покажем първите топ 5 грешки, които масово се допускат от растителноядни хора. Тези грешки, по наши наблюдения, наистина пречат на здравето на онези, хранещи се така. Нека минем през всяка от тях и да видим какво ще излезе в края на текста.

Приятно четене!

1. Забравят да разнообразяват

Най-грешното разбиране, което можете да приемете за вярно е това, че диетата или хранителният режим трябва да е ограничение. Това освен невярно е и доста грешно.

Разнообразието от зеленчуци, храни от сем. Бобови, семена, ядки, зърнени култури и зеленчуци е огромно, че да се заточиш само с определен вид от тях. Недей да отнемаш на тялото веществата, от които има нужда, растяща с времето.

2. Не приемат достатъчно калории дневно

Калориите са енергия, а от нея имаш нужда. Хората се страхуват от калориите, но не правят разлика между калории, идващи от питателна, силна храна и такива, на които науката с времето е нарекла „празни калории“, идваща главно от джънк.

Ето защо е добра идея да приемаш доста калории, но идващи от храни, които са приятелски настроени към стомаха и чревната ти флора. Така ще се чувстваш сит, няма да гладуваш и ще изглеждаш повече от перфектно.

3. Рафинирани храни = полезни храни – какво?!

Оризовки, съставени само от ориз и брашно? Какво?! Защо? Нужно ли ти е наистина?

Това, което маркетинговите отдели на компаниите, произвеждащи здравословни храни, ти казват, че е достойно да бъде приемано от теб, невинаги е толкова здравословно. Често не е!

Добре чети съставките на опаковката, за да се чувстваш, че приемаш правилното!

4. Мазнините от растенията пак са си мазнини

15-20, че дори и 25% (при сериозно трениращите) от приема на калории за деня е добре да бъдат мазнини. Даже не просто „добре“, а да не кажем и желателно, че и здравословно.

Прави си сметката добре с процентното съотношение на макросите и добави малко повече мазнини – не е страшно, ако не идват от чипс и соленки.

5. Комбинацията от храните е тотално неправилна

Плодове след основно хранене, кисело и сладко в едно хранене, картофи с тесто или пък с бобови растения – просто недей. Избягвай да изграждаш подобни навици, защото след време макар и здравословно, храненето ще ти се отрази недобре.