Знаете ли, че медицинският термин за кървене от носа е епистаксис? Тази дума не е позната в разговорната реч, а е заместена от кървене от носа. Това състояние рядко е сериозно, но за много хора е плашещо и неприятно.

Кървенето от носа може да бъде предизвикано от различни фактори. Някои хора са по-податливи на това състояние и трябва да бъдат подготвени за изненади, особено ако са подложени на ситуации, които го провокират.

Следва да проследим някои от най-често срещаните причини, които провокират кръв от носа. Най-общо причините могат да се разделят на свързани с локални промени или заболявания в организма.

Сух въздух и климатични условия

Сухият въздух е честа причина за провокирането на кръв от носа. Най-честа причина може да е студения въздух през зимата или дългият престой в помещения с централно отопление. Така се изсушава лигавицата на носа, което я прави по-крехка и ранима. Това провокира кървене.

Механично дразнене

Ако често чоплите или чешите носа и носната кухина поради определено дразнение, може да предизвикате разраняване, което да доведе до кървене. Най-податливи на тази причина за кървене са малките деца, които има лошия навик да си поставят неща в носната кухина или да я чоплят.

Наличието на инфекции в организма или алергии

Респираторни инфекции като например настинки или синузит понякога предизвикват възпаления на носната лигавица, което води до кървене от носа. Алергиите също предизвикват дразнене на носната лигавица. Те са причина за честото кихане и неразположение в носната кухина, което ако е продължително може да доведе до раздразнения и кръв от носа.

Кръв от носа поради травми и нараняване

Фрактурите на носа след счупване водят до продължително кървене. Възможно е тези кръвотечения да са животозастрашаващи, което зависи от големината и сериозността на травмата. Понякога дори лек удар може да доведе до кървене от носа, особено ако човека има по-слаби капиляри.

Високо кръвно налягане

Често високото кръвно налягане е причина за кървенето от носа. Препоръчително е, ако носът ви кърви да измерите кръвното си налягане. В ситуации, в които именно високото кръвно налягане а причина за кървенето на носа е препоръчително да наведете главата си напред, а не назад, както правят повечето хора. Така кръвта ще се изтече по-бързо.

Недостиг на витамин К и витамин C

Ако имате дефицит на витамин К и витамин C е възможно често да ви тече кръв от носа. Тези два витамина има важна роля за поддържането на цялостно здравословно състояние. Витамин C участва в структурата на колагена, докато витамин К отговаря за процеса по кръвосъсирване.

Как да овладеете кървенето на носа

Ако от носа ви тръгне да тече кръв не се паникьосвайте, а вземете някои важни мерки, които ще спрат кръвотечението за отрицателно време. Първо, запазете спокойствие. Паниката може да увеличи кръвното налягане и да удължи кървенето.

Седнете удобно и наведете главата си напред. По този начин ще предотвратите навлизането на кръв в гърлото, което може да доведе до гадене. Използвайте палец и показалец, за да стиснете ноздрите си и продължете да дишате през устата. Задръжте тази позиция за 15-20 минути.

Може да нанесете студен компрес върху челото. Това ще помогне за стесняване на кръвоносните съдове и ще намали кървенето.