Всичко, което трябва да знаете за пеницилинови антибиотици

Възможно е всеки от нас да е борил бактериална инфекция с пеницилинов антибиотик. Пеницилиновите антибиотици са едни от най-старите и широко използвани лекарства за борба с бактериалните инфекции. Открити са в началото на 20 век и от тогава успешно спасяват живота на много хора.

Пеницилиновите антибиотици са революция в медицината и успешно унищожават микроорганизмите извън клетката. Действието им се дължи на активирането на автолитични ензими в бактериалната стена и потискането на синтеза на пептидогликана им. По този начин се убиват микроорганизмите, които причиняват бактериални инфекции.

Пеницилиновите антибиотици са широкоспектърни. Това означава, че имат бактерициден ефект върху голям спектър от микроорганизми.

Как са открити пеницилиновите антибиотици

Тези антибиотици представляват група лекарства, които са синтезирани от базата на молекулата пеницилин. Тя е първоначално изолирана от плесента Penicillium notatum през 1928 година от Александър Флеминг.

Въпреки това пеницилинът е за пръв път използван за лечението на човек през 1941 година. По време на Втората световна война американското правителство осъзнало важността на пеницилина за лечение на инфектирани рани на войниците. Така се започва масовото производство на антибиотика.

Как действат пеницилиновите антибиотици

Действието на пеницилиновите антибиотици се изразява в нарушаване на синтеза на клетъчната стена на бактериите. Те блокират ензими, които са необходими за производството на петидогликан – ключов компонент на бактериалната клетъчна стена. Когато здравия клетъчен слой на бактериите се наруши, те стават нестабилни и постепенно загиват.

Има три групи пеницилинови антибиотици

Това разделение е направено на база спектъра на действие на лекарството. Има три групи пеницилинови антибиотици:

  • Тясноспектърни – чувствителни на бета-лактамаза. Това са пеницилините с природен произход.
  • Широкоспектърни – чувствителни на бета-лактмаза.
  • Тясноспектърни, които са резистентни на бета-лактамаза.

Основно разликите между отделните лекарства се свеждат до различната им бионаличност и спектър на антибактериална активност. Използването на тясноспектърни пеницилинови антибиотици, които са резистентни на бета-лактамаза е ограничено.

За какви състояние се предписват пеницилиновите антибиотици

Приемът на тези лекарства трябва да се прави след лекарски предписания. Вашият личен лекар трябва да ви прегледа, за да определи дали има наличие на бактериална инфекция, за да назначи лечение с пеницилинови антибиотици.

Най-често тези лекарства се изписват при следните състояния:

  • Респираторни заболявания от типа на пневмония, бронхит, синузит.
  • Инфекции на кожата и меките тъкани.
  • Ушни инфекции като остър или среден отит.
  • Стоматологични инфекции – абцеси и периодонтит.
  • Инфекции на уринарния тракт, най-често цистит.
  • Тежка системна бактериална инфекция – сепсис.

Потенциални странични ефекти от прием на пеницилинови антибиотици

Приемът на пеницилинови антибиотици е безопасен, при условие, че нямате развита алергия към пеницилина. Въпреки това, в по-редки случаи, е възможно да има наличие на определени странични ефекти.

Най-често срещаните сред тях са свързани с неразположения на стомашно-чревния тракт. Това може да предизвика диария, гадене, чувствителност на стомаха, гадене.

Друг често срещан страничен ефект е кандидозата. Това е бърз и прекомерен растеж на гъбички в устата или влагалището.

Предпазни мерки при прием на пеницилинови антибиотици

Пеницилиновите антибиотици са основен инструмент в борбата с бактериалните инфекции. Важно е да се отбележи, че техния прием е противопоказен с консумацията на алкохол. Лечението на бъбречни проблеми с пеницилинови антибиотици е ограничено.