Често оригване обикновено е признак за неправилно хранене. Ако то се съпровожда с болка в корема, киселини, гадене и промени в консистенцията на фецеса, то задължително потърсете лекарска помощ. Много е вероятно това да е симптом на заболяване.

Често оригване – кога е нормално

Честото оригване след хранене е неприятно явление, което е възможно да възникне по най-различни причини. Следва да се отбележи, че този неприятен проблем далеч невинаги е признак на някакви заболявания.

Така например оригване може да се появи след употребата на газирани напитки или дъвчене на дъвка.

Отделянето на газове през устата може да бъде и вследствие на хранене, като не е задължително то да бъде нездравословно. Някои плодове и зеленчуци способстват за повишеното образуване на газове в стомаха.

Често причина за честото оригване е и аерофагия – поглъщане на въздух по време на хранене.

Ако често усещате подуване в корема, то следва да избягвате храни и съчетанията от такива, предизвикващи повишено образуване на газове в стомашно-чревния тракт.

Такива храни са бялото зеле, репичките, гроздето, захарните изделия, млякото в съчетание с храни, произведени брашно, като на първо място следва да избягвате хляба и то най-вече пълнозърнестия.

Оригване при бременност

Често с неприятния проблем се сблъскват жените в началото на бременността.

Това се дължи на факта, че хормоналните изменения в женския организъм в този период на бременността оказва въздействие върху тонуса на мускулите на стомашно-чревния тракт.

Освен това, увеличаващата размерите си матка започва да притиска съседните органи, изтласквайки по този начин газовете през хранопровода.

Кога оригването е признак на заболяване

Понякога постоянно отделяне на газове през устата е сигнал за нарушена функция на стомашно-чревния тракт. Особено ако оригването се съпровожда с такива симптоми като подуване, метеоризъм, гадене и болки в корема.

Често постоянното отделяне на газове през устата е признак на следните заболявания:

  • Гастрит;
  • Стомашна дислепсия;
  • Херния на диафрагмата;
  • Рефлуксен езофагит – възпаление на хранопровода;
  • Заболявания на жлъчния мехур;
  • Сърдечно-съдови заболявания.

Силното оригване обикновено е признак за наличие на проблем с функцията на стомаха. Ако такова отделяне на газове през устата се съпровожда с гнилостна миризма, то е необходимо възможно в най-кратък срок.

Неприятната миризма от устата и дискомфортът в областта на стомаха – това вече са косвени признаци за наличие на нарушения в стомаха или в дванадесетопръстника. Това могат да бъдат банални, например гастрит или дуоденит, а също и язвена болест.

Лечение на постоянно оригване

Отделянето на газове през устата не е заболяване, поради това не се налага специфично лечение. При честа поява на оригвания на първо място следва да се замислите за своето хранене.

Възможно е да ядете твърде много, тоест да преяждате или да употребявате образуващи газове храни – бобови, газирани напитки, черен хляб, зеле.

И следва отново да се припомни, че ако оригването се съпровожда, промяна в консистенцията на фецеса, гадене и болки в корема, то задължително трябва да се потърси лекарска помощ.

Отстраняването на първопричината за симптома, който ви безпокои, ще ви позволи и да се избавите и от неприятното често оригване.

Най-доброто народно средство за лечение на ябълков оцет. Лекарството се състои в следната пропорция – 2 чаени лъжички оцет на литър вода. Употребата на това средство се препоръчва да бъде с продължителност минимум 1 седмица.