Изглежда американският музикант Франк Запа е грешал, когато е казвал, че има толкова много книги, а времето е толкова малко. Според ново проучване четенето на книги може да удължи живота с до 2 години, и колкото по-често човек чете, толкова по-добре.

Хората в зряла възраст, които четат книги най-малко по 30 минути дневно може да живеят с поне 2 години повече.
Съавторът на проучването Бека Р. Леви, професор по епидемиология в Йелския университет и нейните колеги посочват, че въпреки нарастващата популярност на различните електронни четци продажбите на печатни книги са във възход.

Миналата година е имало 571 милиона продадени копия в САЩ, в сравнение с 559 милиона през 2014-та, като у нас също се наблюдава увеличение.

Но четенето на книги не е само популярен начин за прекарване на времето, многобройни проучвания показват какви са ползите за здравето, които предлага то.

Едно наскоро публикувано проучване, например, разкрива, че четенето на научно-фантастични книги прави хората по-съпричастни.

Сега, Леви и нейните колеги твърдят, че ползи за здравето от четенето на книги може да достигне, дори и по-далеч, след като достигат до заключението, че с четене човек може да увеличи продължителността на живота си.

Четенето на книги увеличава преживяемостта с 23%

За да достигне до тези констатации екипът от учени анализира данните от 3635 мъже и жени, които били участници в американско представително проучване на хора на 50 и повече години.

В началния етап на проучването всички участници самостоятелно декларирали колко четат. И били проследявани средно по 12 години, като се обхващала и продължителността на живота.

В сравнение с хората в зряла възраст, които не четат книги, тези, които обичат да го правят до 3.5 часа седмично, били с 17% по-малки шансове да умрат в рамките на 12-годишния период на проследяване. А за тези, които четели повече от 3.5 часа седмично, били с 23% по-малка вероятност за настъпване на фатален край.

Като цяло, участниците, които четели книги, живеели средно по 2 години повече в рамките на 12-годишното проследяване, в сравнение с нечетящите.

Установено било, че четенето се е превърнало в навик най-вече за жените, и хората, които били завършили колеж, както и при тези с по-високи доходи, посочват още авторите.

Участниците, които съобщават, че четат вестници и списания също показали повишена преживяемост в сравнение с нечетящите нищо, но пък ефектът бил много по-малък, отколкото от четенето на книги.

Резултатите от изследването се потвърдили и след като били отчетени фактори като пол, възраст, ниво на доходите, образование, здравословно състояние, съпътстващи заболявания – наличието на едно или повече медицински състояния, развиващи се по едно и също време, и семейното положение.

В рамките на изследването не се установяват механизмите, по които четенето на книги може да увеличи продължителността на живота, но Леви и нейните колеги предполагат, че това може да е свързано в положителния ефект върху менталната кондиция. Едно проучване от 2013-та показва, че с четене на книги връзките между отделните неврони в мозъка се увеличават.

Изследователите също така отбелязват, че ползите от четенето на книги се състоят най-вече в това, че се предоставя на човек възможност повече време, за да упражнява това невероятно полезно хоби.

И същевременно не се изисква толкова много време - достатъчни са и 30 минути.