Описание

Чикунгуня представлява вирусно заболяване, които се предава на хората от заразени тигрови комари Aedes (Stegomуa) albopictus.

Заболяването споделя някои общи клинични признаци с денга и може да се диагностицира в областите, където съществуват природни-огнищни зони на денга. За заболяването няма лек, лечението е поддържащо и се фокусира върху облекчаването на симптомите.

Близостта до зони, които са подходящи за размножаване на комари, представлява рисков фактор за развитие на вирусната инфекция.

Заболяването се среща най-често в Африка, Азия и на Индийския полуостров. През последните десетилетия комари вектори на вирусната инфекция са се разпространили в Европа, Северна и Южна Америка.

През 2007 година за първи път беше съобщено за предаване на болестта в локализирано огнище в североизточната част на Италия.

Преди няколко дни в Бургас, а след това в Шумен и Пловдив беше съобщено от Регионалните здравни инспекции за идентифицирането на тигров комар, който е вектор на заболяването.

Чикунгуня като вирусно заболяване, пренасяно от комари, е било описано за първи път по време на епидемия в южната част на Танзания през 1952 година. Заболяването се причинява от РНК вирус, принадлежащ към род от семейство Togaviridaе.

Какви са симптомите?

Клиничните изяви на заболяването обикновено започват 3-7 дни след ухапването от заразен с вируса комар. Вирусната инфекция се характеризира с рязко повишаване на телесната температура, често придружено с болки в ставите.

Други генерализирани признаци и симптоми са мускулни болки, главоболие, гадене, отпадналост и обрив.

Ставните болки често са много изтощителни, но обикновено продължават по няколко дни, но понякога е възможно да продължат да се усещат и няколко седмици.

Повечето от болните се възстановяват напълно, но в някои случаи, болките в ставите могат да продължат да създават дискомфорт няколко месеца, а в редки случаи дори и години.

Също така в редки случаи се наблюдава развитие на очни, неврологични и сърдечно-съдови усложнения, както и на стомашно-чревно неразположение.

Вирусната инфекция в повечето случаи не е причина за смърт, но понякога симптомите могат да бъдат тежки и инвадилизиращи. Сериозните усложнения не са чести, но при хора в по-напреднала възраст да допринесат за настъпването на смърт.

Хората изложени на риск от по-тежко протичане на болестта са новородени, които са заразени около момента на раждането, хората в напреднала възраст над 65 години и хора със заболявания като хипертония, диабет или сърдечно-съдови заболявания.

Често симптомите на заразените са леки и и инфекциите могат да останат незабелязани или заболяването да бъде открито в области, където ендемична е денгата.

След като човек веднъж е бил заразен, се смята, че дългосрочен имунитет срещу вируса причинител.

Лечение на чикунгуня

Не съществува специфично лекарство за лечение на вирусната инфекция.

За облекчаване на състоянието си болните трябва да:

• Вземат почивка;
• Пият течности, за да предотвратят обезводняване;
• Приемат лекарства като ибупрофен, напроксен, ацетаминофен или парацетамол за облекчаване на треската и болката;

Превенция

• Вирусната инфекция може да бъде предотвратена като се избягват ухапвания от комари.
• Тигровите комари – векторите на вирусната инфекция са най-активни през деня.
• Използвайте мрежи против насекоми, за да не допуснете проникването на комарите в жилището ви. Ако все пак не сте в състояние да предотвратите навлизането на комарите в жилището ви, можете да използвате мрежи против комари за легло.
• Ще спомогнете за намаляване на популацията на комари около дома ви, като изпразните застоялата вода от съдове като саксии или кофи.