Докато едни хора плашат околните с чипиране, което тайно се провежда тайно от световно задкулисно правителство, други очакват възможност да се обзаведат с чип в мозъка, за да си върнат здравето и загубените функции на организма.

Какви са възможностите на съществуващите мозъчни импланти

Цифрова таблетка в главата – какво е това

От една страна мисълта за това, че в собствената ни глава може да се появи нещо чуждо, което не е живо, но може да влияе на функциите на организма, е достатъчно неприятна за много хора.

Едновременно наум ни идват различни конспиративни теории и управление на поведението от външна сила, която непременно е с лоши намерения.

Първоначално цифровите таблетки са наричали нещо съвсем друго, а всъщност и сега така ги наричат. Това название към нов тип лекарства – в капсула с активно вещество се вгражда микроустройство, което може да се свързва със смартфон, и активиращо се при попадане вътре в организма.

Така може да се контролира спазване от пациента на препоръките на лекаря по приема на лекарства и степента на неговата ангажираност към лечението.

Предполага се, че подобни таблетки могат да осигурят по-добър контрол на лечението на заболявания, при които на лична отговорност трудно може да се разчита – хора в напреднала възраст с деменция, пациенти на психиатри, болни от ХИВ или зависими от наркотични вещества.

Дори и в тези случаи споровете относно етичността на подобен контрол са прекалено много. Например, белгийски учени, публикували през 2021 г. труд, в който предполагат, че внедряването на такива системи предизвиква множество въпроси, свързани с ограничаването на автономията на пациентите, риск от вторично използване на лични данни на пациентите.

Превишават ли подобни рискове ползата от използването на устройства, напомнящи на пациента за необходимостта от прием на лекарства, и изпращащи на лекуващия лекар отчет за своевременността на приема?

Какво да говорим за имплант, който може пряко и непосредствено да влияе на дейността на мозъка? С какво грози това човечеството?

Импланти и управление на поведението

За начало е необходимо да се определи какво може да се смята за желана намеса в поведението и какво не. Използването на импланти за лечение на депресия, което е свързана с мисли за самоубийство е очевидно от полза.

Както и за това да попречи на зависим от наркотици да се върне към употребата на психоактивни вещества. Подобно имплантирано устройство наистина може да влияе на поведението на човек. Колко е голяма опасността от загуба на свободна воля в този случай, въпросът е отворен. Навярно такъв риск съществува и това е така, защото винаги съществува някой, който да използва изобретение за постигане на собствените си цели в ущърб на другите.

Все пак не трябва да се прекалява с конспирациите. Защото мозъчните импланти днес могат много да помогнат на хората, страдащи от различни заболявания.

Например, същите микрочипове, които могат да влияят на поведението на наркозависими, притежават още редица функции. Тези устройства могат постоянно да доставят в мозъка лекарствени вещества, помагащи за справяне с епилепсия, болест на Алцхаймер, шизофрения, някои видове рак на главния мозък и с последствията от инсулт, а също и да отчитат важни показатели за мозъчната активност и да изпращат получените данни на лекар, използвайки мобилна връзка чрез смартфон.

Такова устройство е с много малки размери, изготвено от биосъвместими полимери и може да се зарежда безжично, тоест да създава минимални неудобства на притежателя си.

Микропичове за възстановяване на функциите

През 2022 г. се появи информация за успешно клинично изпитване на микрочип, имплантиран в мозъка на човек с болестта на Паркинсон.

Устройството оказва въздействие на увредени участъци на мозъка със слаби електрически импулси. Пациентът, участвал в експеримента, успява да се избави от симптомите на заболяване, които много затруднявали живота му.

Не можел не само да ходи, но и да извършва други действия, започвайки от връзването на връзките на обувките и се стигне до обичайните битови дела.

Такива чипове се поставят не само на главния мозък, но и на гръбначния, като чрез тях може да се възстанови предаването на нервните импулси при парализа, и така да се постигне възстановяване на двигателните функции.

Микрочип, вграден в мозъка на 36-годишен мъж от Сан Франсиско, го спасява от заточение в собственото тяло. След тежък инсулт мъжът е напълно парализиран, и запазва само способност да движи само очите си. Чрез вграден чип той започва отново да общува с околните.