В последното десетилетие, все по-често, се обсъжда темата с влиянието на глутена върху организма. Всъщност, глутенът е протеин, е съставен от 2 други протеина – глиадин и глутеин.

Той съставлява около 80% от белтъчините в пшеницата и има свойството да придава еластичност на тестото и пухкава консистенция на готовите тестени изделия. В здравият организъм, глутенът се разгражда в стомашно-чревния тракт, но в някои случаи организмът не успява да преработи глутена, така както трябва. Ето това се случва при хората, страдащи от цьолиакия.

Какво е цьолиакия

Цьолиакията или целиакията е заболяване на автоимунната система, дължащо се на вродена или придобита непоносимост към глутен и, по-конкретно, към глиадиновите фракции на този белтък.

Какви са симптомите

В някои от случаите на цьолиакия, заболяването протича безсимптомно и трудно може да бъде диагностицирано. Клиничната картина може да бъде много разнообразна и е следствие от невъзможността за усвояване на жизненоважни елементи от  приетата храна.

Симптомите, които се наблюдават, най-често, са:

  • Загуба на тегло;
  • Хронична диария (с характерни сивкави и лъскави изпражнения);
  • Изоставане на растежа – в детска възраст;
  • Подуване на корема – Поради малабсорбцията на въглехидрати;
  • Суха кожа – Най-вече, поради дефицит на витамин А;
  • Анемия – При това заболяване, много често се наблюдават дефицити на желязо, фолиева киселина и витамин В12;

Какви са последствията върху стомашно-чревният тракт

Храните, съдържащи глутен, активират имуноалергични механизми, при страдащите от целиакия. В лигавицата на тънкото черво навлизат имунокомпетентни клетки. Стига се до редукция и, в последствие, атрофия на чревните въси. Въсите са тънки образувания, разположени по лигавицата на червата, чиято основна цел е да абсорбират хранителни вещества.

При тази болест се нарушава абсорбирането и усвояването на хранителни вещества от тънкото черво. Това води до състояние на хронично нарушаване на храносмилането или, още известно, като синдром на малабсорбцията.

Диагностика

Поставянето на точната диагноза, понякога може да се окаже трудно, заради разнообразната клинична картина. Освен на базата на настоящите клинични оплаквания и фамилната история, диагнозата цьолиакия се поставя и чрез провеждането на ендоскопско изследване.

Ендоскопията се извършва чрез специален апарат наречен ендоскоп, който навлиза в тънките черва и оглежда лигавицата. Някои специалисти препоръчват и провеждането на рентгено-контрастно  изследване на тънкото черво.

Напоследък, много лекари подлагат пациентите, със съмнение за целиакия, на безглутенов режим, за да установят дали ще има подобрение в здравословното състояние.

Има ли лечение

За съжаление, за болестта, все още, няма лечение. Най-важната част от терапията е поддържането на строг безглутенов режим. Задължително е да се избягват зърнени храни и всички ястия и продукти, които ги съдържат.

Трябва да се приемат, допълнително, витамини и минерали.