Чубрицата представлява събирателно название на около 30 вида тревисти растения едногодишни или многогодишни, а понякога достигащи и размерите на малки храсти и принадлежащи към семейство Устноцветни.

Почти всички тези растения са със слабо развита коренова система, която достига до най-горните слоеве на почвата. Цъфтят обикновено в периода от юни до октомври.

Цветовете им са малки и от бяло до лилаво или виолетово оцветяване и са разположени най-често около между листата около върховете на растенията. Плодовете им узряват през септември и имат форма на триъгълна ядка със светлокафяв цвят.

Чубрицата се среща на всички континенти с изключение на Антарктида.

Хранителна стойност на 100 грама изсушени листа чубрица

• Вода – 9 грама;
• Белтъчини – 6.7 грама;
• Мазнини – 5.9 грама;
• Въглехидрати – 48 грама;
• Растителни влакна /фибри/ - 20.8 грама;
• Минерални соли – 9.6 грама;
• Калоричност – 272 килокалории;

Витамини

• Витамин А /бета каротин/ - 3.08 мг;
• Витамин В1 /тиамин/ - 0.37 мг;
• Ниацин /витамин В3 или РР/ - 4.08 мг;
• Витамин В6 /пиридоксин/ - 1.08 мг;
• Витамин С /аскорбинова киселина/ - 50 мг;

Макроелементи

• Калий – 1051 мг;
• Калций – 2132 мг;
• Магнезий – 377 мг;
• Натрий – 24 мг;
• Фосфор – 140 мг;

Микроелементи

• Желязо – 37.88 мг;
• Манган – 6.1 мг;
• Мед – 0.847 мг;
• Селен – 4.6 микрограма;
• Цинк – 4.3 мг;

Чубрицата като лекарство

Това растение още от дълбока древност е било използвано не само като подправка към храната, но и в медицината.

Проявява следните свойства:

• Стимулира секрецията на жлъчен сок, поради което се увеличава апетита и се подобрява храносмилането. Помага при подуване на корема, забавя процесите на гниене на храната в стомашно-чревния тракт. Чубрицата е особено ефективна при разстроено храносмилане, повръщане и чревен катар.

• Горчивите гликозиди, които влизат в състава на тази подправка, имат противопаразитни свойства. Освен това притежава и антибактериално и обеззаразяващо действие.
• Чубрицата има и отхрачващо действие, поради това кашлицата, предизвикана от заболявания на дихателните пътища може да се излекува с помощта на отвара от чубрица.

• Като билка чубрицата прочиства организма, тъй като притежава потогонно и диуретично действие. И по този начин благоприятно се отразява на състоянието на жлъчния мехур, на бъбреците, а също и на лимфната система.

• Спазмолитични свойства – лекарствените препарати, произвеждани на основата на чубрица са причина човек да забрави неприятните усещания, които е изпитвал при чревни и жлъчни спазми.

• Чубрицата действа благоприятно на пикочополовата система – спомага за нормализирането на менструалния цикъл при жените и за повишаване на потенцията на мъжете. Също така лекува цистит и дори се смята за по-ефективно лекарствено средство от червената боровинка.

• Положително въздейства и на нервната система. В състава на чубрицата е установено наличието и на антидепресанти, поради това се смята, че помага при депресия, стимулира мозъчната активност, осигурява прилив на енергия. Освен това притежава и успокояващо действие.

• Подобрява функцията на органите на кръвообращението – прочиства съдовете от холестерол, понижава честотата на сърдечния ритъм.

• Понижава нивата на кръвната захар и има тонизиращо действие, а антиоксидантните свойства на чубрицата са причина тя да потиска развитието на раковите заболявания.

Противопоказания

Употребата на чубрица е абсолютно противопоказна при заболявания на бъбреците и черния дроб, язвена болест на стомаха и на дванадесетопръстника, бременност, кардиосклероза, при атеросклероза на съдовете на главния мозък и при нарушени функции на щитовидната жлеза.