Черният бъз е познат на лечителите от векове. Преди много години, хората са смятали, че черният бъз има магическо действие и са го възхвалявали.

В днешно време все по-малко хора се занимават с беритбата на малките плодчета, макар, че растението е сравнително разпространено по нашите ширини. В днешната статия ще ви запознаем с някои от чудодейните действия на тези малки плодчета и ще ви информираме за това къде и по кое време може да се снабдите с него.

Как да различим черният бъз от други сходни по вид плодове

Черният бъз представлява храст или ниско дърво, чиято дължина, в повечето случаи, достига до 3 метра, но се срещат и такива достигащи до 10 метра височина. Черният бъз започва да цъфти от пролетта до есента.

Незрелите плодове са със зеленикаво-червен цвят, а узрели са тези с синьо-черен цвят. Това, което отличава растението от бъзака или полския бъз са сформирането на гроздове. Малките плодчета черен бъз растат под формата на висящи клъстъри, за разлика от другите, които растат изправени. Обикновено, храсти с черен бъз се откриват в населените места в близост до планината, както и в местности с ниска растителност.

Какви са причините предците ни да почитат малките плодчета

В черният бъз се откриват витамини, минерали, макро- и микроелементи, като калций, цинк и селен. Плодовете представляват енергийна бомба за организма ни, тъй като могат да се „похвалят“ със високо съдържание на желязо.

Това ти прави изключително полезни за страдащите от анемии. В тях се съдържат и солидни количества флавоноиди, които предпазват тялото от различни съдови заболявания.

Фибрите, съдържащи се в плодчетата участват при производството на „добрият“ холестерол. Някои проучвания са установили, че редовният прием на продукти от бъз подпомага регулирането на нивата на „лошия“ холестерол.

Някои специалисти са установили, че бъзът е добро решение за страдащите от подагра, тъй като има свойството да намалява нивата на пикочната киселина, чиито високи нива предизвикват възпаления и болки.

Макар узрелите плодове на бъза да са сладки, те имат свойството да понижават нивата на кръвната захар.

Черните перлички на гората, както са известни сред билкарите, имат детоксикиращи и противовъзпалителни свойства, което ги прави добър съюзник при борбата с акне и други кожни заболявания.

Няма как да пропуснем и това, с което е най-известен, а именно – имуностимулиращото му действие. Той е добър източник на витамините С и А, а също така съдържа и полифеноли. Полифенолите са вещества, които подпомагат имунните сили на органима, чрез увеличаване на броя на белите кръвни клетки.